Dijital İK, sosyal, mobil, analitik ve bulut teknolojilerinin kullanımı yoluyla insan kaynakları hizmetlerinin ve süreçlerinin dijital dönüşümüdür. Dijitalleşen insan kaynakları, kurumların doğal gelişim süreçlerinde gerçekleşse de, hem yaklaşım olarak hem de uygulamada büyük bir değişimi temsil eder. İK işlevini kağıt tabanlı, reaktif ve zaman alan biçimlerden; dijital öncelikli, mobil ve optimize edilmiş bir hale dönüştürerek çalışan deneyimi ve kurumsal başarıyı iyileştirmeyi amaçlar. Hedefleri arasında çalışan bağlılığını ve elde tutmayı iyileştirmek, sürekli ve çevik dönüşümlerle organizasyonun başarısını ölçülebilir şekilde artırmak yer alır.
Önde gelen birçok şirket İK işlev, süreç ve hizmetlerini yürütmenin dijitalleşen yeni yolunu benimsemektedir. Diğer kuruluşlar ise, dijitalleşen İK stratejileri üzerinde çalışmayı sürdürürler. Endüstri analistleri tarafından dijital insan kaynakları, genel olarak, işletmenin dijital dönüşümünün kritik parçası olarak kabul edilmektedir.
Dijital İK Nasıl Çalışır?
İnsan kaynaklarının dijitalleştirilmesi, iş stratejisi ve çalışan deneyimi üzerindeki İK hizmet ve süreçlerine bulut ve mobil, öncelikli, veri odaklı, işbirlikçi, yinelemeli bir yaklaşım kazandırır. Daha kolay dağıtım, otomatik yükseltmeler, daha az teknik zorluk ve birçok açıdan daha iyi otomasyon, kanıtlanabilir İK iyileştirmeleri, maliyet tasarrufları ve modern teknolojileri entegre etme becerisini artıran bulut ve yetenek yönetimi sistemlerini kullanır.
Dijital İK, belirli bir strateji işe yaramadığında hızla manevra yapabilmek için işe alımdan geliştirmeye, elde tutma ve işten ayrılmaya kadar çalışan yaşam döngüsünün her aşamasında ilerlemeyi ölçmek için verileri ve analitiği kullanır. Nabız anketleri ve eNPS gibi araçlarla hızlı bir değişimi desteklemek üzere hafif teknolojiyi tercih eder. Dijital İK, işe alma ve uygun olduğunda öğrenme stratejilerine dahil etmek üzere sosyal ağlardan yararlanır. İK servisini çalışanlar için kullanıcı dostu bir deneyim haline getirmek amacıyla yeniden tasarlar.
Dijital İK, insan kaynaklarını teknolojik bir formata dönüştürme ile sınırlı değil, aynı zamanda, stratejik bir İK yaklaşımı benimsemekle de ilgilidir. İnsan kaynakları yönetiminin tüm işlevlerini, iş hedefleriyle uyumlu hale getirmenin en iyi yolunu bulmak için diğer paydaşlarla ortaklık kurmaya yönelik proaktif bir yaklaşımı benimser.
Dijitalleşen İnsan Kaynakları Yönetiminin Faydaları
Bir kuruluşun İK yönetiminin dijitalleşmesi, birkaç aşamada gerçekleşir. İlk etapta şirketler, İK süreçlerini verimli hale getiren teknolojilere ve platformlara yatırım yapar. Etkinlik aşamasında teknoloji; çalışan eğitimi, performans yönetimi, iletişim ve çalışma alanlarındaki uygulamaları geliştirmek amacıyla kullanılır. Bilgi paylaşımı aşamasında veriler bir araya getirilir, işle ilgili içgörüler oluşturmak üzere personel analitiğinden yararlanılır. Son aşamada, çalışanlar arasında bağlantılar kurmak amacıyla kullanılan dijital İK araçları, daha güçlü bir aidiyet duygusu oluşturur.
Dijital İnsan Kaynakları işlevlerinin kuruluşlara sağladığı avantajlar şöyle sıralanabilir:
- Dijital İK, insan kaynakları stratejisiyle uyumlu olan ve olmayan unsurları belirlemek için analitiği kullanarak İK süreçlerini iyileştirebilir.
- İK ve öğrenme sistemleri gibi yinelenen sistemler, tek bir portala dönüştürülebilir.
- Mobil öncelikli bir strateji kullanmak, İK self-servis ve diğer süreçleri daha kolay kullanılabilir hale getirerek iş adaylarına ve çalışanlara daha iyi bir çalışan deneyimi sunmaya yardımcı olabilir.
- Projelerin hızlı şekilde hayata geçirildiği ve yinelendiği İK stratejisi, süreçleri ve araçları açısından çevik bir yaklaşım benimsemek, kolay değiştirilemeyen strateji ve teknolojilerin yol açabileceği başarısızlık risklerini azaltabilir.
- Dijitalleşen insan kaynakları, SMAC (Social Mobile Analytics Cloud) teknolojisi uygulamalarında tasarım düşüncesini kullanarak çalışanların araçları benimsemesini sağlayabilir. Farklı durumlarda, tasarım odaklı düşünme, İK liderlerinin ve profesyonellerin rotayı hızla değiştirmesine yardımcı olabilir.
- Bulut HCM (Human Capital Management) ve yetenek yönetimi sistemleri, çalışan yaşam döngüsü boyunca süreçleri düzene sokabilir, maliyetleri azaltabilir, yapay zeka gibi modern araç ve teknolojilerin entegrasyonunu sağlayabilir.
İşletmeniz için siz de dijitalleşen insan kaynakları yönetimi avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, İNKA İK çözümleri desteği alarak iş süreçlerindeki kopuklukları engelleyebilir, verimliliğinizi artırabilir, maliyetlerden tasarruf sağlayabilirsiniz.