İstihdamın artırılması amacıyla işveren ve işçiye verilen teşvikler birtakım kurallar çerçevesinde şekil alır. İş yerleri bu teşviklerle desteklenir ve her ay çalıştırdıkları sigortalılar adına ödemekte oldukları primler için destek ve indirim hakkı alabilmektedirler. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından hazırlanan kanunlara göre belirlenen teşvikleri alacak olan işverenlerin bilmesi gereken birtakım maddeler bulunmaktadır. Öncelikli olarak SGK teşviklerinden kimlerin faydalanacağı konusunu kavramak gerekir.
SGK tarafından verilen teşviklerden küçük ya da büyük işletme fark etmeksizin tüm işverenler faydalanma hakkına sahip olur. Buradaki önemli nokta ise işyerindeki personel sayısının uzun ya da kısa vadede mutlaka artırılmış olması gerektiğidir. Ayrıca bazı ek maddelerde belirtilen koşulların da teşvikten yararlanmak için yerine getirilmesi gerekmektedir.
İşveren Tarafından Yerine Getirilmesi Gereken Koşullar
- Primler mutlaka yasal süre içerisinde ödenmiş olmalı.
- Aylık prim ve hizmet belgesi mutlaka yasal süre içinde verilmiş olmalı.
- Borç bulunuyorsa bu borçlar mutlaka yapılandırılmış ya da taksite bağlanmış olmalı.
- Kayıt dışı sigortalı kesinlikle çalıştırılmamalı.
- Gecikme zammı, idari para cezası, prim ve ilgili cezalar bulunmamalı.
Sigortalı Tarafından Yerine Getirilmesi Gereken Koşullar
- İşçi, işyerinde çalışan ortalama sigortalı sayısına ilave olarak çalıştırılmalı.
- Personel işe alınmadan önce belirli bir dönem boyunca işsiz olmalı.
Teşvikten yararlanmak için belirlenen kurallar iki yönlü olarak sıralanır ve yukarıdaki koşulları sağlayan işverenler teşvik alabilir. SGK teşvikinden yararlanma süreleri de erkeklere ve kadınlara göre değişmektedir. Bu süreyi etkileyen diğer faktörler ise sigortalıların belgeleri ve yaş durumu olmaktadır.
SGK İlave Teşvik Desteğinden Yararlanmanın Şartları Neler?
İlave teşvikler konusunda da çalışan ve işverenin sağlamak zorunda oldu bazı şartlar bulunmaktadır. Çalışanların işe alındığı aydan önceki 3 ay içerisinde 10 günden fazla 4A, 4B, 4C kapsamında sigortalılıklarının olmaması, İŞKUR’a kayıtlı işsiz statüsünde olmaları ve o sene açıklanan tarihler içerisinde özel sektöre kayıtlı işverenler tarafından istihdam edilmiş olmaları gerekir.
İlave teşvik için işverenlerin de sağlaması gereken şartlar mevcuttur. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süre içinde SGK’ya iletmek
- Tahakkuk eden tüm sigorta primlerini yasal süre içinde ödemek
- Ödeme süresinin dışına çıkmış olan sigorta primi, gecikme cezası ve zammı, idari para cezası gibi borçların bulunmaması
- İşyerinin bildirdiği sigortalı personeli çalıştırmadığının ya da daha önceden çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediğinin tespit edilmesi
Alınacak Destek Tutarları Nelerdir?
İşsizliğin azaltılması amacını taşıyan teşviklerden yararlanan işveren sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Hem özel sektörü hem de özel sektör işçisini desteklemeyi amaçlayan bu teşviklerden pek çok iş yeri faydalanır. İşverenlerin yükünü hafifletmeye yarayan teşvikler, istihdamı da önemli ölçüde artırmaya destek olmaktadır. Konu ile ilgili merak edilen bir diğer nokta ise desteklerin tutarıdır.
Destek tutarları, işverenin faaliyette bulunduğu iş koluna göre değişiklik gösterir. Her sektöre göre farklı biçimlerde hesaplanan destek tutarları birkaç ana madde ile şekillenir. Buna göre bilişim ya da imalat sektöründe faaliyette olan işyerleri için farklı hesaplama, kalan diğer sektörler için ise farklı bir hesaplama kullanılır.
Teşviklerin destek süreleri de bazı esaslara göre belirlenir. Belirlenen tarihler aralığında işe alınan her sigortalı için 12 ay olarak belirlenen bu süre, çalışanın 18 yaşından büyük kadın ya da kayıtlı engelli olması halinde 18 aya çıkmaktadır. SGK teşviki hesaplanması uzmanlar tarafından yapılır. Siz de iş yeriniz için İNKA İK tarafından verilen SGK teşvik hizmetinden yararlanarak, şirketinizin verimliliğini artırabilirsiniz.