İsteğe Bağlı Sigorta Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yazan hande.yuksel

İsteğe bağlı sigorta, şahısların isteğine bağlı olarak prim ödeyerek genel sağlık sigortası ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmayı sağlayan özel bir sigorta uygulaması olarak bilinir. Bu uygulamadan yararlananlar uzun vadeli olarak belirli şartları yerine getirirlerse hayat boyunca kendileri, vefat durumunda ise hak sahipleri sigorta yardımlarından yararlanabilirler.

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Yapılır?

Ülkemizde çok sayıda kişi ‘İsteğe bağlı sigorta nedir?’ ve ‘İsteğe bağlı sigorta nasıl yapılır?’ sorusunun yanıtını merak eder. İsteğe bağlı sigorta ile şahıslar belirli bir dönem prim ödeyerek emekli olabilir. Üstelik şahıslar malulen ya da engelli emeklilik uygulamalarından da isteğe bağlı prim ödeyerek yararlanabilir. İlk defa isteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyen kişilerin e-Devlet üzerinden ya da bildirge ile ikametgahlarının olduğu ilçedeki SGK birimlerine başvurmaları gerekir. Tekrar isteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyen kişiler ise talep dilekçesiyle başvurmalıdır.

İsteğe Bağlı Sigorta Uygulamasından Faydalanma Koşulları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigorta primi ödeyerek ilerde emeklilikten faydalanmak için Türkiye’de ikamet eden kişiler ve Türkiye’de ikamet ederken sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmamış diğer ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarında şu koşullar aranır:

  • 5510 sayılı Kanuna tabi sigortalı olmayı gerektirir şekilde bir işte çalışmamak (Banka sandığı dahil)
  • 4/A’lı olarak sigortalı olmakla birlikte ay içerisinde 30 günden daha az çalışmak veya tam günlü olarak bir işte çalışmamak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak

İsteğe bağlı sigorta için TC vatandaşı olma zorunluluğu yoktur fakat yasal olarak Türkiye sınırları içinde ikamet etme koşulu vardır. Ölüm sigortasından aylık alan kişiler isteğe bağlı sigorta yaptırabilir. Buna benzer şekilde kendi sigortalılığı sebebiyle aylık bağlanmış kişiler de isteğe bağlı sigortalı olabilir.

SGK sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarında isteğe bağlı prim ödemek için Türkiye’de ikamet etme koşulu yoktur.. İkili sosyal güvenlik anlaşması yapılan İsviçre, İsveç, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerde çalışanlardan da ikamet şartı aranmaz. ‘İsteğe bağlı sigorta primi ne kadar?’ sorusunun yanıtını inceleyecek olursak:

İsteğe Bağlı Sigorta Primi 2022 Yılı İçin Ne Kadar?

Çok sayıda kişi ‘İsteğe bağlı sigorta ne kadar?’ sorusuna yanıt arar. İsteğe bağlı sigorta primi 2022’de yıl içinde 1 Temmuz’da güncellenmiştir. 1 Temmuz 2022 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında isteğe bağlı olarak ödenebilecek sigorta primi aylık alt sınırı şu şekildedir:

  • 215,70 x 30 x %32 = 2070,72 TL

1 Temmuz 2022 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasından isteğe bağlı olarak ödenebilecek üst sınırda sigorta primi ise:

  • 1611,75 x 30 x %32 = 15.530,40 TL olarak belirlenir.

Primler 6 ayda bir Ocak ve Temmuz aylarında güncellenir. ‘İsteğe bağlı sigorta kaç yıl ödenir?’ sorusu da merak edilenler arasında yer alır.

İsteğe Bağlı Sigorta Kaç Yıl Ödenir?

İsteğe bağlı sigortalı olan kişiler 4B’li yani diğer bir deyişle Bağ-Kur’lu olur. Bu sebeple emeklilik hesaplama işlemi yapılırken Bağ-Kur koşulları geçerlidir. Özellikle ev hanımları isteğe bağlı sigorta ile ilerleyen zamanlarda emekli maaşını hak etmek için araştırma içine girer. Emeklilik için ev hanımlarında prim, yaş ve yıl olarak 3 şart aranır. Yılı ve primi tamamlamak için belirli bir süre sigortalı olma şartı vardır.

  • Eğer ilk sigorta girişiniz 8 Eylül 1999 öncesindeyse 3600 gün prim ve 10 yıllık sigorta süresi şartı aranır.
  • İlk sigorta girişi 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 arasındaysa 25 yıl sigortalı kalma süresinin dolması, 60 yaş şartının karşılanması ve 4500 gün prim ödenmesi gerekir.
  • İlk sigorta girişi 1 Mayıs 2008 sonrasındaysa 5400 gün prim ve 63 yaş koşulu aranır.
  • İsteğe bağlı normal emeklilik için 9000 gün prim koşulu bulunur.

Ayrıca ev hanımları eğer ilk sigorta girişinden sonra doğum yaptıysa doğum borçlanması yapabilir. Erkekler de askerlik yaptığı süreyi borçlanabilir. İsteğe bağlı sigorta uygulamasına başvurarak siz de primleri kendiniz ödeyerek emekli olabilirsiniz.

Prime esas kazanç ile ilgili merak ettiğiniz konular için diğer yazılarımızı takip edebilirsiniz. İşletmeniz için ihtiyaç duyulabilecek tüm insan kaynakları hizmetlerini İnka İK ayrıcalığıyla alabilirsiniz. İnka İK’nın desteği ile iş süreçleri daha profesyonel bir hal alır. Çalışan ve işveren döngüsünü İnka İK’nın uzmanlarına bırakarak veriminizi daha üst bir noktaya taşıyabilirsiniz.

Bu Yazılar Da İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.