Teknoloji ve dijitalleşmenin hızlanmasıyla birlikte birçok yeni alan ortaya çıkıyor. Bunun sonucu olarak herkesin ilgisini çeken bir konu olan geleceğin meslekleri sıralaması da değişiklik gösteriyor. Yapay zekanın günden güne ilerlemesi sayesinde uzmanlar gelecekte bazı mesleklere ihtiyaç olmayacağı yönünde hemfikir. Ancak bir yandan da değişen ihtiyaçlar doğrultusunda revaçta olan meslekler güncelleniyor. Üniversiteye hazırlanma dönemindeyseniz ya da kariyer değişikliği yapmak istiyorsanız “geleceğin meslekleri nelerdir?” sorusunun yanıtını araştırıyor olabilirsiniz. Siz de bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız, detaylara göz atabilirsiniz.
Geleceğin Meslekleri ve Maaşları
Seçtiğiniz mesleği severek yapmanın dışında maddi getirisi de önemli bir ayrıntı oluyor. Rağbet görmeyen bir meslek yerine geleceğin meslekleri ve maaşları konusunda detaylı bir araştırma yapmanız gerekiyor. Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre önümüzdeki 10 yıl içinde birçok meslek otomatik olarak yapılabilir hale gelecek. Bu da geleceğin meslekleri için teknolojinin ve yapay zekanın ne kadar önemli olduğunun bir kanıtı. Bu nedenle değişen çağa ayak uydurabilmek için gelecekteki meslekler çoğunlukla teknolojik altyapı kullanarak ilerleyenler olabiliyor. Geleceğin meslekleri daha önce hiç yapılmamış olacağı için bu pozisyonlarda görev alacak kişilerin de maaşının yüksek olacağı öngörülüyor. Yani geleceğin meslekleri içinde nadir bulunan seçim yaparak iyi bir maaşa sahip olabilmeniz mümkün.
Yeni Meslekler Nelerdir?
Geçmişten günümüze gelen ve gelecekte de devam edecek olan meslekler olsa da dünya çapında değişen süreçler ışığında yeni meslekler de ortaya çıkıyor. Daha önce olmayan uzmanlık alanları birçok sektörde ihtiyaca göre gelecek meslekleri olarak işe alınıyor. Yeniler arasında geleceği olan meslekler olarak adlandırılabilecek alanlardan bazıları şöyle:
- Yapay Zeka Mühendisliği: Geleceğin meslekleri arasında en üst sırada olan bu mühendislik dalı adından da anlaşılacağı üzere yapay zeka teknolojisi üzerine uzman olan kişileri kapsıyor.
- Blockchain Uzmanı: Blockchain denilince akla ilk olarak dijital paralar gelse de bununla sınırlı değil. Akıllı sözleşmeler yaratarak blockchain protokollerini tasarlayan uzmanlar aslında güvenli ve verimli bir zincir yaratmaya çalışıyor. Bu uzmanlar bankacılık ve blockchain gibi farklı sektörlerde çalışabiliyorlar. Dolayısıyla blockchain uzmanları geleceğin meslekleri sıralamasında üst sıralarda yer alabiliyor.
- Dijital terzi: Sanal modeller kullanarak kıyafetleri tasarlayıp, ölçebilecek kişileri ifade ediyor. 3D yazıcılar sayesinde geleceğin mesleği olacağı düşünülüyor.
- Finansal Koç: Geleceğin meslekleri içinde en dikkat çeken mesleklerden biri olan finansal koçlar danışmanlık hizmeti sunuyor. Dijital paraları anlamakta zorlanan ve finansal yönetimini doğru yapamayan kişiler için hizmet verecek olan bu meslek yeni mesleklerden biri.
Türkiye’de Geleceğin Meslekleri Nelerdir?
Çocuğunun doğru mesleği seçmesini isteyen ebeveynler “Türkiye’de geleceğin meslekleri nelerdir?” diye sıklıkla araştırıyor. Üniversitelerde bölümü olsa da bazı alanlar geleceğin meslekleri olarak kabul edilmiyor. Özellikle yenilikçi bir bakış açısında olmayan ve inovasyonu odağında tutmayan bölümler geleceğin meslekleri sıralamasında gerilerde kalıyor. Türkiye’de gelecek yıllarda öne çıkabilecek mesleklerden bazıları bu şekilde:
- Robotik Mühendisliği: Ameliyatlardan, üretime kadar her sektörde kullanılan robot teknolojisi mühendisleri bu kapsama giriyor. Robotların tasarlanması ve yönlendirilmesi gibi sistemi geliştirecek olan bu uzmanlık alanı geleceğin meslekleri arasında yerini alıyor.
- Siber Güvenlik Uzmanı: Dijital platformların güvenliğinden sorumlu olan Siber Güvenlik Uzmanları teknoloji savaşlarının başladığı günümüzde geleceğin meslekleri içinde önemli bir konumda yer alıyor.
- Drone Pilotluğu: İnsansız hava araçlarını kullanan kişi olarak tabir edilen bu meslek şimdiden oldukça ilgi görüyor. Hemen hemen her sektörde geleceğin meslekleri arasında olan drone pilotuna ihtiyaç duyulabiliyor.
- Oyun Geliştiricisi: Gamer kavramının sıklıkla duyulduğu son yıllarda dijital oyun yaratıcılarına oldukça ihtiyaç duyuluyor. Online oyunların tasarımı, tekniği ve geliştirilmesi konusunda geleceğin en iyi meslekleri arasında yerini alacak gibi duruyor.
- Grafik Tasarım Uzmanı: Tüm teknolojik cihazlarda gördüğünüz grafiklerin bir tasarımcı tarafından yapıldığı düşünülürse geleceğin meslekleri arasında da yerini koruyacağını tahmin edebilirsiniz.
Geleceğin meslekleri sayılabilecek alanlar çoğaltılabilir ancak sizin için gelecek vadeden en önemli meslek kendi yetkinlik ve yeteneklerinize en uygun olandır. İş hayatına dönük bu gibi yazıları okumak istiyorsanız insan kaynakları blog sitemizi ziyaret edebilirsiniz.