Raporlu olmak, çalışanlar için hastalık veya kaza gibi durumlarda işten mazeretle ayrılma imkanı sunan bir haktır. Özellikle bu süre zarfında çalışanlar geçici …
Kanun & Genelgeler
-
-
Kıdem tazminatı, işçilerin işveren tarafından işten çıkarılması halinde yasal olarak hak ettiği tazminat olarak, işçinin iş yerinde geçen her yıl için belirli …
-
İhbar tazminatı, iş sözleşmesi feshedilen çalışanın, işten çıkarılma sürecinde işverenden talep edebileceği yasal bir tazminat türüdür. İş Kanunu’nda düzenlenen bu tazminat, çalışanın …
-
Türkiye’de vergi politikaları, her yıl değişen ekonomik şartlar, sosyal gereksinimler ve hükümetin politik hedefleri doğrultusunda şekillenir. Bu politikaların önemli bir unsuru da …
-
Prim teşviki 13.02.2011’de onaylanmış olan 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı …
-
The payroll service document, such as the salary statement, is a document prepared by employers or institutions employing workers that details the …
-
Emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır? Genel anlamda, Emeklilik Sebepli Kıdem Tazminatı 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. Maddesi tarafından ele alınmıştır. …
-
Bilinmeyen işçi hakları içerisinde pek çok konu yer almaktadır. İş Kanunu tarafından güvence altına alınan işçi hakları, her işçinin olası mağduriyetini önlemek …
-
Türkiye’de günlük yemek ücreti istisnası, işveren tarafından çalışanlarına verilen günlük yemek ücreti olarak adlandırılan bir miktarın vergilendirilmemesi anlamına gelir. Bu istisna, çalışanların …
-
İşe iade davaları iş hayatında en çok karşılaşılan işçi işveren arasındaki uyuşmazlık konularından biri olarak öne çıkmaktadır. Gelişen ve değişen iş dünyasında …