İş Yerinde Nöroçeşitlilik Nasıl Benimsenir: İK Rehberi

Yazan Nur Yavuzyılmaz

İş yerinde nöroçeşitlilik kavramını pek çok kez duymuş olabilirsiniz. Etrafımızda her zaman farklı düşünen ve davranan kişiler ile birlikte yaşamımıza devam ederiz. Özellikle söz konusu olan öğrenme, çalışma ve bilgiyi işleme olduğunda, bu farklılıklar daha net bir şekilde belli olmaktadır. 

Nörolojik farklılıklara sahip olan bireylerin de aktif çalışma hayatı içerisinde olması gerekmektedir. Bir olayın veya sorunun farklı bakış açıları ile düşünülmesi ve konuşulması, iş yaşamına katkı sunacak olan en önemli detaylardan biridir. Bu açıdan bakıldığında iş yerinde nöroçeşitlilik kavramının önemi anlaşılmaktadır. 

Nörolojik açıdan farklılıkları bulunan bireylerin de iş yaşantısı içerisinde aktif bir şekilde yer alabilmeleri için, işverenlere büyük bir görev düşmektedir. İşletmeler ve kuruluşlara kazandırılacak olan bireyler sayesinde, farklı beceriler ortaya çıkmaktadır. Peki, iş yerinde nöroçeşitlilik kavramı nasıl benimsenir ve işletmenize sunduğu avantajlar nelerdir?

İş Yerinde Nöroçeşitliliğin Avantajları

İş yerinde nöroçeşitliliğin avantajları, kuruluşların yanı sıra çalışanlar için de katkı sunacak detayları içermektedir. Nöroçeşitliliğe sahip olan bireylerin her zaman bir desteğe ve motivasyona ihtiyaçları vardır. 

İşveren ve yöneticilerin verecekleri destek ile nöroçeşitliliğe sahip olan bireyler de iş yaşantısı içerisinde başarı kazanabilirler. İnka İK olarak, nöroçeşitliliğin iş yerinde nasıl benimseneceğine dair profesyonel çalışmalarımızı sizlere sunmaktayız. İş yerinde nöroçeşitliliğin avantajları şu şekilde açıklanabilir:

Yenilik ve Yaratıcılık

Nöroçeşitliliğe sahip olan bireyler, her zaman daha farklı bir düşünce sistemi geliştirebilirler. İş yerinde her ne kadar zorluklarla karşılaşıyor olsalar da ek becerilerin ve farklı düşüncelerin kazandırılmasına katkı sunarlar. 

Mükemmel problem çözme yeteneklerine sahip olmalarının yanı sıra yaratıcı bir anlayışa da sahiptirler. İş koluna ve mevcut iş sektörüne uygun pozisyonda değerlendirilen bireyler, iş yerlerini her zaman güçlendirirler.

Geniş Yetenek Havuzu

İşe alım sürecinde değerlendirebileceğiniz nöroçeşitliliğe sahip olan bireyler, yüksek performansları ile dikkatleri çekmektedirler. Mükemmel çalışma performansının yanı sıra diğer bireylerden farklı olan yetenekleriyle de iş yerine katkı sunabilmektedirler. 

Farklılıklara sahip olan bireylerin doğru bir pozisyonda yer alması, iş yerine katkı sunacaktır. Motivasyon ve destek ile kişilerin yeteneklerinin ortaya çıkma süreci hızlandırılabilir. 

Nöroçeşitliliğe Sahip Bir İş Gücü Nasıl Oluşturulur?

Nöroçeşitliliğe sahip bir iş gücü oluşturmak için öncelikli olarak, profesyonel bir destek almanızda yarar olacaktır. İnsan kaynakları alanını yakından ilgilendiren nöroçeşitliliğe sahip kişilerin işe alınması konusunda İnka İK firmamız ile iletişime geçebilirsiniz. 

Çalışanlarınızın ve iş yerindeki ortamın düzenlenmesi ve farkındalık oluşturmak için kurumsal desteğimizden yararlanabilirsiniz. İş yerinizde nöroçeşitliliğe sahip olan kişilerden oluşan bir iş gücü oluşturmak için, eleştirel bir bakış açısını benimsemelisiniz. Nöroçeşitli yetenekler her zaman sizlere kolaylık sunacak ve daha eğlenceli ve konforlu bir çalışma ortamı yaratacaklardır. 

İş Yerinde Nöroçeşitlilik

İş yerinde nöroçeşitlilik sistemini değerlendirecek olan işverenlerin pek çok konuda farkındalık geliştirmesi gerekmektedir. Firmalar, nöroçeşitliliğe sahip olan kişileri iş yaşantısına dahil etmeden önce tüm şartları göz önünde bulundurmalıdır. İşe alım süreçlerinde diğer adaylar ile aynı şartlar altında bir süreç sunulmamalıdır. 

Nöroçeşitliliğe sahip olan bireyler genellikle, otizm spektrum bozukluğu, öğrenme bozuklukları, tourette sendromu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip olabilirler. Nöroçeşitlilik kavramı içerisine dahil edilen bu farklılıklar, pek çok kişi için bir bozukluk veya hastalık olarak değerlendirilmektedir. Ancak bu farklılıklar kişilerin iş yaşantısına dahil olmasına veya sosyalleşmesine herhangi bir engel teşkil etmemektedir. 

İş yerinde nöroçeşitliliğe sahip olan bireylere yer verilmeden önce, bazı noktalara dikkat edilmesinde yarar olacaktır. İşe alım sürecinin başlangıcında, mülakat aşamasında veya yazma ve okuma gibi diğer testlerde her zaman kişilerin nöroçeşitliliği göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle insan kaynaklarında çalışan kişilerin nöroçeşitlilik hakkında profesyonel bir eğitim alması ve bilinçlenmesi gerekmektedir. 

Farklı çeşitliliklere sahip olan kişilere, eleme ve işe alım sürecinde nasıl davranılması gerektiği öğretilmelidir. Farklı eleme yöntemlerinin kullanılması ve kişilerin farklılıklarına uygun değerlendirmeler yapılması bu aşamada oldukça önemlidir. 

Firma ve işletmelerin eleme politikalarını yeniden gözen geçirmesi gerekmektedir. Becerilere ve farklılıklara göre işe alım hedeflenmelidir. İnka İK olarak, sizlere işe alım süreci ve eleme politikaları geliştirmede kurumsal olarak hizmet vermekteyiz. 

Bu Yazılar Da İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.