Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kayıtlı kadın istihdamının desteklenmesi amacıyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi adıyla ‘’WOMENUP’’ projesi başlatılmıştır.
Proje kapsamında destek sağlanacak iller; İstanbul, Ankara, Aydın, Denizli, Kahramanmaraş, Samsun ve Şanlıurfa olarak belirlenmiştir.
Proje başvurular 21 Şubat’tan itibaren e-Devlet üzerinden alınarak istenen kriterleri sağlayan işverenler kesin kayıt için proje kapsamında açılan ofislere yönlendirilecektir.
Destek Uygulamasından Faydalanma Şartları
İşverene ilişkin şartlar;
- Hibe başvurusunda bulunacak işverenlerin, başvuruda bulundukları işletmelerinin 05.03.2012 tarihinden sonra kurulmuş olması gerekmektedir.
- Hibe başvurusunda bulunacak işveren kadın olmalıdır. Ortaklı işletmelerde ise en az iki ortak kadın olmalıdır.
- Kadın işverenler projeden yararlanmak için en az bir kadın işçi istihdam etmek zorundadır.
- Kadın işveren, proje kapsamında işe alacağı kadın işçi için hibe başvurusunda bulunabilecektir.
- Proje kapsamında destek alacak işverenler, en fazla dokuz işçi çalıştırıyor olmalıdır. (Projeye başvurmadan önce işçi çalıştırmayanlar da projeye dahil olabilecektir)
- Birden fazla işyeri olan kadın işverenin (aynı vergi numarası altında) işçi sayısı, tüm işyerlerindeki toplam işçi sayısı üzerinden değerlendirilecektir.
- Eğer kadın işveren birden fazla işyerine sahipse, sadece bir tane işyeri için başvuruda bulunabilecektir.
- Proje kapsamında destek alacak kadın işverenler işin yapısına göre esnaf, sanayi veya ticaret odalarına kayıtlı olmalıdır.
- Kadın işverenin toplam prim borcu brüt asgari ücret tutarını geçmemelidir. (Bu hesaplamada yeniden yapılandırma borç tutarı dikkate alınmayacaktır.)
İstihdam edilecek sigortalıya ilişkin şartlar;
- İşe alınan kadın çalışan bir önceki mali yılın 12 aylık ortalama çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilmelidir.
- İlave olarak istihdam edilen kadın çalışan, ilan edilen proje başlangıç tarihinden sonra işe alınmış olmalıdır.
- Proje kapsamında ilave olarak istihdam edilecek olan kadın işçi en az 1 ay süreyle işsiz olmalıdır.
- Proje kapsamında ilave olarak istihdam edilecek kadın sigortalı kadın işverenin birinci derece yakını olmamalıdır.
- Proje kapsamında ilave olarak istihdam edilecek kadın sigortalı 65 yaşından küçük olmalı ve kendi sigortalılığından dolayı aylık (yaşlılık aylığı, malullük aylığı) almamalıdır.
- Kadın işverenlerin hibe alındığı sürece Operasyon kriterlerine uygun olarak sayılan şartların devamlılığını sağlaması gerekmektedir.
Kadın İşverenlere Sağlanan Teşvik Tutarı
Proje kapsamında seçilen illerde kadın işverenler tarafından ilave olarak istihdam edilecek kadın işçiler için toplamda yaklaşık 25 milyon Avro hibe desteği sağlanacaktır. Kadın girişimciye her ay net asgari ücrete kadar hibe desteği sağlanacaktır. Proje kapsamında en fazla 20 aya kadar mali destek ödemesi alınabilmektedir. 20 ayın sonunda mali destek ödemesi kesilecektir.
Başvuru Şekli
Başvurular ön başvuru ve kesin kayıt olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır.
Birinci Aşama (Ön Başvuru)
- Ön başvurular e-devlet üzerinden online olarak yapılır ve bu aşamada oda kaydı hariç tüm uygunluk kriterleri program tarafından kontrol edilir.
- Kontroller sonucunda kendisi ve istihdam ettiği işçinin tüm kriterleri sağladığı anlaşılan adayların ön başvuru kaydı oluşturulur.
- Ön başvurusunu tamamlayamayan işverenlere neden kaydın oluşturulamadığına dair e-devlet ekranı üzerinden bilgilendirme yapılır.
- Ön başvurusu onaylanan işverenlere kesin kayıt için sistemden randevu verilir ve randevu tarihleri adaylara SMS ile bildirilir.
- Randevusu oluşturulan adayların son aşamada e-devlet ekranında özet bilgileri (işyerinin ve işçinin bilgileri, iletişim bilgileri, randevu bilgileri) ile kesin kayıt için doldurulması ve imzalanması gereken dokümanlar gösterilir.
Dokümanları aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;
İkinci Aşama (Kesin Kayıt)
- Ön başvurusu onaylanan işverenler kendilerine verilen randevu tarihi ve saatinde ilgili ilin proje ofisine gider.
- Kesin kayıt için işverenlerin bizzat kendilerinin veya yetkili temsilcilerinin (bunu gösterir belge ile) başvuru yapması zorunludur.
- Randevu tarih ve saatinde getirilmesi gereken evrakların ilgili kişilerce imzalanmış olması ve hazır olması önemlidir. Evraklarında eksiklik olan işverenlerin kesin kaydı yapılmaz.
- Belgeler proje ofisinde kontrol edilir.
- Proje ekibi tarafından işverenin uygunluk kriterlerini taşıyıp taşımadıkları program üzerinden tekrar kontrol edilir.
- Uygunluk kriterlerini taşıyan işverenlerin kesin kaydı yapılır.
Duyuruya ulaşmak için linke tıklayınız.
http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/Haberler/haber_20220216_80