İş yerlerinde yetkililere ya da müdüre dert anlatmak büyük bir zorluk çıkartabilmektedir. Dert ne olursa olsun, bunu anlatmak zor olabilir. Ancak bunu adım adım ele alarak süreci atlatmak mümkündür. Bu genel anlamda,
- Hazırlık süreci
- Doğru iletişim stratejisi
- Çözüm önerileri sunma
Şeklindedir. Bunların her biri kendi içerisinde ayrı alt başlıklara sahiptir. Müdürüme derdimi nasıl anlatırım? Sorusunu merak ediyorsanız aşağıdaki başlıkları tek tek inceleyebilirsiniz.
Adım 1: Hazırlık Süreci
İş yerindeki lidere, yetkiliye ya da müdüre dert anlatma en başta kolay gibi durabilir. Bununla birlikte dert anlatmak, cümleleri doğru bir şekilde kurmak oldukça zordur. Bunun için genel anlamda şu adımlar izlenmelidir:
- Sorunun ne olduğu bilinmelidir
- İlgili bilgiler verilmelidir
- Gerekli belgeler hazırlanmalıdır
Hazırlık sürecini iyi bir şekilde tamamlamanız mümkündür.
Sorununuzu Net Bir Şekilde Tanımlayın
Müdüre nasıl dert anlatırım? Diye soruyorsanız bunun ilk adımı sorunu bilmektir. Örneğin tatil izni istemek, eşine destek için doğum iznine ayrılmak, cenaze ardından izin istemek bunlardan bazıları olabilir.
Ancak aktarılmak istenen derdin ne olduğu herkeste farklılık gösterebilir. Dolayısıyla hemen derdinizi anlatmadan önce derdin ne olduğu bilinmeli, kesin bir şekilde ortaya koyulmalıdır. Süreç böylece daha iyi tamamlanabilir.
İlgili Bilgileri Ve Belgeleri Hazırlayın
Müdüre dert anlatma esnasında hazırlığın ikinci adımı gerekli olan bilgileri vermektir. Örneğin eşiniz doğum yapacaksa ve süreçte ona destek için izin isteyecekseniz, bu konuda gerekli olan tüm bilgiler, kaç gün izin istediğiniz dair verilmelidir.
Ayrıca anlattıklarınıza destek olması için, eğer mevcutsa ilgili belgeler de bu süreçte hazırlanmalıdır. Derdinizi anlatırken belgelendirmek, karşı tarafı ikna etmeniz çok daha kolaydır.
Adım 2: İletişim Stratejisi
Müdürüme nasıl dert anlatırım? Sorusu bir derdi ya da sorunu olan herkes tarafından sorulmaktadır. Hazırlık sürecini tamamlamak, bunun ilk ve en önemli adımıdır. Ardından da iletişimi nasıl kuracağınızı bilmeniz gerekir. Burada bilmeniz gereken temel başlıklar şu şekildedir.
- Doğru zamanı seçme
- Doğru yeri seçme
- Açık ve öz konuşma
Böylece derdinizi daha kolay bir şekilde aktarmanız mümkündür.
Doğru Zamanı Ve Yeri Seçin
Müdüre dert anlatma esnasında ilk olarak doğru zamanı seçmeniz gerekir. İş yerinde her zaman, bir derdi anlatmak için doğru olmayabilir. Örneğin işler yoğunken ya da misafirler, müşteriler varken derdinizi anlatsanız bile müdürünüzün dinlememesi veya geçiştirmesi muhtemeldir.
Bu nedenle hem sizin hem de müdürünüz için en uygun zamanı seçmek gerektiği unutulmamalıdır. Aynı şekilde yer de doğru olmalıdır. Doğru yer her zaman iş yeri olmayabilir. Çalışma yerinin dışında da derdinizi aktarmanız mümkündür.
Açık Ve Öz Bir Şekilde Konuşun
Müdüre derdimi nasıl aktarırım? Bu sorunun ikinci adımı açık ve öz bir şekilde konuşmadır. Dert anlatma esnasında özellikle derdi anlatan taraf çok üzgün ya da çok heyecanlı olabilir. Ancak bu durum aktarmak istediklerinizi iyi şekilde aktaramamanıza, böylece özet geçmenize neden olabilir.
Derdinizi özetleyerek anlatmak da anlaşılmamasına yahut önemsenmemesine neden olabilir. Bu nedenle konuşurken dikkatli olmak, diksiyona önem vermek şarttır. Ayrıca açık ve öz olmaya da özen göstermelidir.
Derdinizi anlatırken cümlelerden başka bir şey anlaşılmamalı, sadece bahsettiğiniz konudan gidilmelidir. Böylece iletişim de daha doğru bir şekilde kurulabilir.
Adım 3: Çözüm Önerileri Sunmak
Müdüre dert anlatma hiçbir zaman dert anlatma ile sınırlı kalmamalıdır. Hiçbir zaman sadece dert anlatmanın arkadaşlara da yapılabileceği unutulmamalıdır. Müdürünüz ile derdinize yönelik konuşuyorsanız, bunun bir çözüme kavuşturulması gerektiği de unutulmamalıdır. Ancak her şeyden önce, derdin müdür tarafından çözülebilecek bir konu olmasına özen göstermelidir.
Bu süreç temel olarak üç aşamalı ele alınabilir. İlk aşama derdinize dair kendinizin bir çözüm sunmasıdır. Örneğin, doğum için izin istiyorsanız 1 hafta izin isteyebilirsiniz. Bunu eşinizin durumuna ve eve göre ayarlayabilirsiniz. Bundan sonra müdürünüz de sizinle konuşarak, olumlu ya da olumsuz bir cevap verir.
Ancak bu gibi durumlarda, alternatiflerin de olabileceği unutulmamalıdır. Örneğin 1 hafta izin vermemişse evdeki durumları aktarabilir, buna göre neler yapılabileceğini sorabilirsiniz. Müdüre dert nasıl anlatılır? Sorusuna böylece yanıt verilebilir.
Alternatif Çözümler Önerin
Müdüre dert anlatma sonrasında çözümler her zaman istediğiniz gibi olmayabilir. Örneğin bir sebeple oda değişikliği istemişseniz ya da tatil izni almaya çalışıyorsanız, beklediğiniz sonuçlar gelmeyebilir.
Bu gibi durumlarda, önemli olan başka bir alternatif sunabilirsiniz. Odanızı değiştirme sebebiniz neyse, buna göre farklı çözümler düşünebilir, tatil sürenizi daha kısa tutmayı ele alabilirsiniz. Ancak sadece bununla sınırlı değildir. Müdürünüze de onun ne teklif ettiğini sorabilirsiniz.
Geri Bildirim Ve İzleme Süreci
Müdüre dert anlatma ardından, durumu takip etmek gerektiği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Özellikle tarih yaklaştıkça uygun anı kollayarak, yeniden konuşmak düşünülebilir. Ancak bu süreçte iş performansından düşmeler yaşanmamalıdır. Özellikle derdinizi anlattıktan sonra, bir süre boyunca daha yakından izleneceğiniz unutulmamalıdır.