Yabancı Uyruklu Çalışanlarda İşe Giriş Bildirgesinde Değişiklikler!

Yazan Editör

Yabancı uyruklu SGK işe giriş bildirgesi, Türkiye vatandaşı olmayan çalışanlar hakkında SGK’ya verilen rapordur. İşe giriş bildirgesi, yerli ya da yabancı uyruklu her çalışan için yerine getirilmesi gereken bir prosedürdür. Bu noktada yabancı uyruklu çalışanlar iki grupta incelenir. Türkiye ile sosyal güvenlik anlaşması yapmış olan yabancı ülkelerin vatandaşları; Türkiye ile sosyal güvenlik anlaşması imzalamamış olan ülkelerin vatandaşlarından farklı konumdadır.

Yabancı uyruklularda işe giriş bildirgesi bir formun doldurulması yoluyla ilgili kuruma iletilir. Form, işveren ya da işverenin resmi muhasebecisi tarafından doldurulur. Yapılan güncelleme sonrasında, yabancı işçiler için formda işaretlenmesi gereken bölüm ikiye ayrılmıştır.

Türkiye ile arasında sosyal güvenlik sözleşmesi bulunan ülkelerin vatandaşları için ‘0 – Tüm Sigorta Kolları Zorunlu’ seçeneği işaretlenir.  Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamamış olan ülkelerin vatandaşları için ise “12 – U. Söz. Olmayan Yab. Uy. Sigortalı” seçeneği işaretlenir. Yabancı işe giriş bildirgesi, yurtdışından gelen işçilerin statü farkını gösterebilecek bir işlev kazanmıştır.

Yabancı Uyruklu SGK Girişi Nasıl Yapılır?

Yabancı uyruklu işe giriş bildirgesi yaparken dikkat edilmesi gereken ilk detay, işçinin statüsüne uygun bir maaşın taahhüt edilmesidir. Türkiye’de çalışabilecek durumdaki yabancılar, iş statülerine göre değişebilen ücretler alır. Hesaplamalar temel olarak, mevcut asgari ücret üzerinden yapılır. Ekim 2021 itibarıyla tedavülde olan brüt asgari ücret 3 bin 577 TL’dir. Vasıfsız personel, teknik personel, idarî personel sınıfları için hesaplama katsayıları değişiklik gösterir. Yürürlükteki katsayılar, asgari ücret tutarıyla çarpılarak beyan edilecek işçi maaşı tespit edilebilir.

İşe giriş bildirgesi konusunda değişken olmayan şart, gerekli evrakların SGK onayına sunulmasıdır. Internet ortamından gerçekleştirilen bildirgeler sadece yerli çalışanlar için verilir. Bir yabancı istihdam edilmek istenirse iki durum dikkate alınmalıdır. Bunların biri yurtiçinden yapılan yabancı başvuruları, diğeri yurtdışından yapılan yabancı başvurularıdır. Yurtiçinden başvuru gerçekleştiren yabancı isçiler, 30 gün içinde emniyete başvurarak çalışma meşruhatlı ikamet tezkeresi alır. Bu işlemi takip eden 15 günde, işveren tarafından ilgili evrakların hazırlanıp SGK müdürlüğüne teslim edilmesi gerekir. Yurtdışından yapılan başvurularda tek prosedür farkı, çalışma ve ikamet izninin alınmasıdır.

Yabancı Uyruklu Çalışanlar İçin İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir?

Faaliyet gösteren bir işyeri, yabancı uyruklu bir çalışanı istihdam ettikten sonra 30 gün içinde SGK’ya bildiri yapmalıdır. Bu süre, yerli çalışanlara dair bildirgeleri de kapsar. İşe giriş bildirgesi, yabancı çalışanın işbaşı yapmasından 1 gün önce verilir. Yeni bir çalışanın işbaşı yaptığı gün içinde veya işbaşı yapıldıktan birkaç gün sonra bildiri göndermek yasal değildir. Fakat bu durunun istisnaları vardır.

Yabancı kimsenin işe kabul tarihinden bir sonraki gün, yani bildirge yapılması gereken zaman bir tatile denk gelebilir. Bu durumda tatil bitene kadar bildirge göndermek mümkün olmaz. SGK işe giriş bildirgesi yalnızca iş günlerinde verilebildiğinden, tatilden sonraki ilk iş gününü beklemek mümkündür.

SGK yabancı işe giriş bildirgesi, usulüne uygun gerçekleşmezse idari para cezası uygulanır. Çalışma ve oturum izni alarak Türkiye’de ikamet etmeye başlamış bir yabancıyı, bildirge yapmadan istihdam etmek de kanunlara aykırıdır. Sigorta primlerinin yatması ve sosyal güvenlik haklarından faydalanılabilmesi için bildirge zamanında verilmelidir. İşyeri numarasını henüz alıp yeni tescillenmiş işyerleri, tescil tarihini takip eden 1 ay içinde geriye dönük olarak giriş bildirimi yapabilir.

Yabancı Uyruklu İşe Giriş Bildirgesi Verilmezse Ne Olur?

Bildirgesiz halde kaçak işçi çalıştırmak, işletmenin hukuki durumunu tehlikeye atacağı gibi, işçiler sayesinde faydalanılabilecek devlet yardımlarına ulaşmayı zorlaştırır. KOSGEB, Tarım Kredi Kooperatifleri, İŞKUR, TÜBİTAK benzeri kamu kuruluşları, iş gücüne katkı sağlamak amacıyla birçok sektörde hibe imkanı sunar. Bu hibelerin tutarı, işyerinde istihdam edilen kimselerin sayısına ve hukuki statüsüne göre hesaplanır.

Sigorta işlemlerini zahmetli bulup işe giriş bildirgesi yapmayan işverenler, hibe alma ihtimallerini düşürürler. Birçok hibenin temel şartı, sigorta girişi sağlanmış isçiler çalıştırmaktır. SGK’ya bildirisi yapılmamış yabancı işçiler kaçak iş gücü kapsamında bulunur. Yasadışı yollarla işçi istihdam etmek, ilgili devlet kurumlarına ödenmesi gereken paraların alıkonulması demektir. Yabancı uyruklu işe giriş bildirgesi vermemek, bilinçli vatandaşlık ilkelerine aykırıdır.  Yabancı uyruklu çalışma, çalıştırma, işe giriş SGK ve merak ettiğiniz tüm detayları İnka İK ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. 

İNKA İnsan Kaynakları sayfasına ulaşmak için tıklayınız.

Bu Yazılar Da İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.