Başarılı Bir İş Kurmanın İpuçları Nelerdir?

Yazan hande.yuksel

Yeni bir iş kurma düşüncesiyle araştırma yapmaya başladıysanız, çevrenizden birçok farklı iş önerisi ve iş kurma tavsiyesi almanız kaçınılmazdır. Ancak başarılı bir iş kurmanın ipuçları ile ilgili araştırma yaparak ilerlemeniz, elde edeceğiniz sonuçların daha verimli olmasına katkı sağlayacaktır.

Çok fazla ayrıntıya boğulmak ve derin analizler yapmak sizi işten soğutacağı gibi, kafa dağınıklığına da sebep olabilir. Bu sebeple basit ama doğru detaylardan oluşan bir iş planı hazırlamalısınız.

İş Planı Hazırlama

Gireceğiniz sektörü belirledikten hemen sonra o sektörün kendine has dinamiklerine uygun bir iş planı hazırlamanız gerekir. Yapacağınız iş planında elinizde mevcut bulunan olanaklar net olarak tanımlanmış ve yapacağınız işe yönelik amaçlarınız belirlenmiş olmalıdır.

Faaliyette bulunacağınız iş kolu ile ilgili yapacağınız analizler sonrasında, kendinize ulaşılabilir hedefler ve ulaşmaya çalıştığınız hedeflerle ilgili dönüm noktaları belirlemelisiniz. Böylece işe başladıktan sonra hangi hedefe hangi zaman süresinde ulaşabileceğinizi planlama şansına sahip olabilirsiniz. Yapacağınız planın ilerleyen dönemlerde değişiklik gösterebileceğini var sayarak olabildiğince esnek planlamalar yapmalısınız.

a) İş hedefleri ve stratejileri belirleme

Yapacağınız işle ilgili ön planlamayı yaptıktan sonra işinizle ilgili hedeflerinizi belirlemeli ve izleyeceğiniz yöntemlere uygun bir strateji geliştirmelisiniz. İş hayatı ile ilgili çalışmalar yapan ciddi araştırma şirketleri tarafından bazı hedef belirleme kuralları öne çıkmaktadır.

·        Hedeflerin açık ve iyi bir şekilde tanımlanmış olması,

·        Motive edici bir hedefe sahip olunması,

·        Belirlenen hedefin ölçülebilir ve ulaşılabilir olması,

Tüm bunların yanı sıra belirlediğiniz hedefler, bir sona erme tarihine sahip olmalıdır. İşinize yönelik olarak belirleyeceğiniz stratejiler, girişimde bulunacağınız sektörün kendi dinamiklerine göre değişkenlik göstereceği için, önceden doğru analizlerle ciddi bir hazırlık dönemi geçirmelisiniz.

b) Pazar araştırması ve hedef kitle analizi

Kazançlı ve sürdürülebilir bir iş kurmak için öncelikle girişimcilik sürecinin aşamalarıtam ve eksiksiz bir biçimde tamamlanmalıdır. Hedef kitle belirlemek, mal veya hizmetlerin sunulacağı pazarları araştırmak da bu sürecin bir parçasıdır.  Hedef kitlenizi belirlerken öncelikle satışa sunacağınız mal veya hizmetin kimler tarafından talep edileceğini belirlemelisiniz.

Bu aşamada potansiyel müşterilerinizin ilgi alanları, cinsiyeti, yaş aralığı, gelir düzeyleri ve yaşadıkları yer ile ilgili doneleri göz önünde bulundurmalısınız. Pazar araştırması yaparken de sizinle aynı sektörde yer alan firmaları analiz etmeli, piyasadaki arz-talep verilerini inceleyerek satış stratejinizi belirlemelisiniz.

c)Finansal projeksiyonlar ve kaynak planlaması

Şirketler finansal projeksiyon sayesinde ileride piyasalarda yaşanması muhtemel sorunları önceden kestirerek zamana uygun pozisyon alabilmeyi amaçlar. Yeni bir işe başlamadan önce mutlaka sahip olduğunuz finansal kaynakları doğru planlamalı, şirketinizin olası gelir-gider dengesini oluşturmalısınız.

İşe Başlama Süreci

Girişimde bulunacağınız sektörü seçtiniz, hedef kitle ve pazar araştırmasını yaptınız ve mali kaynak planlamasını oluşturduysanız işe başlama sürecinde önemli bir aşamayı geride bırakmışsınız demektir. Şimdi iş yeri seçimi, ekip ve personel oluşturma, tedarikçiler ve iş ortaklarıyla iş birliği sürecini başlatabilirsiniz.

a) İş yeri ve konum seçimi

Yapmayı düşündüğünüz işe uygun bir iş yeri ve konum seçmek oldukça önemlidir. Dilerseniz sizinle aynı sektörde iş yapan şirketlerin kuruluş yeri seçimi örnekleri incelemesini yapabilir, buradan alacağınız fikirlerle iş yerinizin yer ve konumunu belirleyebilirsiniz. Örneğin bir kafe, mağaza veya perakende satışa yönelik bir iş yeri açacaksanız hedef kitlenizin yoğun olduğu lokasyonları tercih etmelisiniz.

b) Ekip ve personel temini

İşyerinizde çalıştıracağınız personel yapısı yapacağınız işin niteliklerine uygun olmalıdır. İşiniz teknik bilgiler gerektiriyorsa daha önce bu alanda çalışmış, bilgi ve tecrübesiyle beklentilerinizi karşılayacak nitelikteki kişilere iş teklifi götürmelisiniz. Çalışan kadronuzu donanımlı personelle donatabilmek adına bizlerden profesyonel destek alabilirsiniz iletişim.

c) Tedarikçiler ve iş ortaklarıyla iş birliği kurma

Yapmayı planladığınız iş ister ürün satışı ister hizmet pazarlaması olsun sağlam tedarikçilere mutlaka ihtiyaç duyacaksınız. Çünkü, özellikle ürün satışı ve pazarlama ile ilgili bir iş yapacaksanız satışa sunduğunuz ürünleri her zaman aynı kalitede alabilmeyi garanti altına almalısınız. Bu sebeple işe başlama aşamasında önce ortaklarınız veya tedarikçilerinizle anlaşmalar yaparak işinizin sürdürülebilir olmasını sağlamalısınız.

Pazarlama ve Satış Stratejileri

Geçmişte, geleneksel yöntemler izlenen ve yoğunlukla reklama dayalı olan satış stratejileri, dijital çağda büyük değişime uğramıştır. Günümüzde hedef pazarlara ulaşmak ve global pazarlarda rekabete girişmek oldukça kolay ve daha az masrafla mümkün olabilmektedir. Pazar yeri entegrasyonu sunan dijital alt yapılarla yapılacak olan iş birliği, satışa sunduğunuz mal veya hizmetin anlık olarak milyonlarca kişiye ulaşmasını sağlayacaktır. Günümüzde pazarlama ve satış stratejileri hedef kitlenin yapısına göre belirlenmektedir.

·        Potansiyel müşterilerle etkili iletişim kanalları açılması,

·        Ürün veya hizmet ile ilgili sağlam algılar oluşturulması,

·        Ürün ile ilgili olumsuz algı var ise bunun değiştirilmesi,

·        Tüketicinin mal veya hizmete erişiminin kolaylaştırılması,

·        Hedef kitlenin farkındalığının arttırılması,

Pazarlama stratejileri arasından öne çıkan yöntemler olarak birçok kurumsal firma ve işletme tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.

a) Hedef kitleye ulaşma yöntemleri

Dijital çağda satış ve pazarlama yöntemlerinde değişim yaşandığı gibi, hedef kitleye ulaşma yöntemleri de değişime uğramıştır. Sosyal medyayı aktif bir şekilde ve verimli bir şekilde kullanmak, günümüzde en geçerli yöntemlerden biridir. Bunun yanı sıra web siteleri aracılığıyla anlık olarak milyonlarca cep telefonu ve bilgisayar kullanıcısına ulaşmak ve ürünün akılda kalmasını sağlamak da bir diğer yöntem olarak kullanılmaktadır. Ayrıca dijital pazarlama yöntemiyle tüm pazar yerlerinde var olabilmek ve lokasyon sorunu yaşamadan mal ve hizmet pazarlaması yapmak mümkündür.

b) Dijital pazarlama ve sosyal medya kullanımı

Dijital pazarlama yöntemlerien düşük maliyetlerle hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayacaktır. Yaptığınız iş türüne göre farklı araçların kullanabilmesine imkan veren bu yöntemde, sosyal medya platformları, web siteleri, e-posta, e-mail, mobil uygulamalar gibi pek çok seçenekten yararlanabilirsiniz.

c) Ürün veya hizmetin fiyatlandırılması

Ürün veya hizmet satışı ile ilgili bir işte fiyat belirlemek basit gibi görülse de, mutlaka rekabet ve pazar yerleri şartlarının doğru analiz edilmesini gerektirir. Ürün veya hizmet maliyetlerine uygun olarak fiyatlandırmanın yanı sıra, piyasadaki rakiplerinizin fiyatlandırma stratejileri hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Ayrıca doğru fiyatlandırma yapabilmek için faaliyet gösterdiğiniz sektörü ve pazarı çok iyi tanımalı, tüm unsurlarına vakıf olmalısınız.

Müşteri İlişkileri ve Hizmet Kalitesi

Vereceğiniz hizmetin kalitesi ve müşteri ile kurduğunuz ilişkilerin seviyesi, yapacağınız işte geleceğinizi belirleyen en önemli unsurlardır. Bu sebeple,

·        Satışa sunduğunuz mal ve hizmetin kalitesinin,

·        Güvenilirliğinin,

·        Ürünün fiziksel unsurlarının,

·        Müşteri ilişkilerinde empati kurma yeteneğinin,

Sunulan mal ve hizmetin müşteri beklentisini karşılar nitelikte olması, hizmet kalitesini belli bir standarda kavuşturmak adına oldukça önemli unsurlardır.

a) Müşteri memnuniyeti ve sadakatini artırma yöntemleri

Müşteri memnuniyeti nasıl sağlanırsorusu, cevabını mal ve hizmet sunumu yapan tüm işletmelerin bilmesi gereken bir sorudur. Müşterileri memnun etmek ve onların sadakatini artırmak için bazı yöntemler kullanılmaktadır. Müşteriyi tanımak ve onu doğru anlamak, kolay ulaşılabilir olmak, müşterilerinize satın aldıkları mal ve hizmetle ilgili güvenceler vermek, müşterinizin memnuniyetini artıracak yöntemlerdir.

b) Geri bildirim ve şikayet yönetimi

Geri bildirim müşterilerin alınan ürün veya hizmetlerle ilgili düzenli olarak veya farklı zamanlarda firmaya olumlu veya olumsuz görüş bildirmesidir. Geri bildirimler sözlü olabileceği gibi yazılı olarak da gelebilir. Olumsuz geri dönüşlerin reel bir şekilde düzeltilip onarılmaması halinde ilerleyen dönemlerde firmanın güvenilirliği ile ilgili önemli kaygıların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu sebeple tüm geri dönüşler doğru analiz edilerek ve müşterilere en kısa sürede dönüş yapılarak olumsuz düşüncelerin pozitife çevrilmesi gerekir.

c) Sürekli hizmet kalitesini geliştirme

İş yaptığınız sektörde kalıcı olmak istiyorsanız, satmış olduğunuz mal veya hizmetin kalitesini sürekli olarak belli bir standardın üzerinde tutmalısınız. Bunu sağlayabilmek adına satış öncesi kalite kontrol sistemini kurmalı ve etkin bir şekilde çalıştırmalısınız. Bir diğer yöntem de firmanızın bilinirliğini ve itibarını yükselterek kurumsal kimlik edinmeye çalışmak olmalıdır. Ayrıca, müşteriye karşı işlenmiş olan en küçük hata, yanlış anlaşılma gibi sorunların takibi yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılmalıdır.

Bu Yazılar Da İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.