Kadın İstihdamına Yönelik Pozitif Ayrımcılık Projesi: İşverenlere ve Çalışanlara Sunulan Fırsatlar

Yazan Nur Yavuzyılmaz

Kadın istihdamının artırılmasına yönelik Türkiye İş Kurumu’nun açıklamış olduğu projenin detaylarına değineceğimiz bu yazımızda kadın istihdamının öneminden de bahsedeceğiz. Kadın istihdamı ülkelerin kalkınması için önemli unsurlardan biridir. Ülkelerin ekonomik gelişmeleri için üzerinde durması gereken konu olan kadın istihdamı sayesinde, kadınlar kendilerini daha özgür ve mutlu hissederler. Ekonomik olarak kendini özgür hisseden kadınlar sosyal hayatlarında annelik görevlerini daha iyi icra ederek sağlıklı düşünen nesiller yetiştirebilirler. Sağlanan özgüven ve özgür fikirler sayesinde de ülkelerinin ve dünyanın kaderini değiştirebilirler.

Kadın İstihdamını Artırmaya Yönelik KİPAP Nedir?

Kadın istihdamını artırmak ve desteklemek amacıyla İŞKUR tarafından finanse edilecek olan ve çeşitli teşvikleri barındıran bir istihdam projesidir. İmalat sektöründe desteklenecek olan kadın istihdamı için pozitif ayrımcılık projesi kapsamında 23 il bulunmaktadır. KİPAP sayesinde, işverenlere istihdam sağlayacağı işçinin mesleki bilgi ve becerisini iş yerinde gözlemleyebilmesi, buna göre eğitimler vermesi ve işe alım konusunda bilinçli davranabilmesi fırsatları tanınmaktadır. Türkiye İş Kurumu tarafından finanse edilecek olan kadın istihdamı için pozitif ayrımcılık projesiyle işverenlere, istihdam sağlaması gereken alanlarda herhangi bir maliyetle karşı karşıya kalmadan doğru işçiyi bulma ve yetiştirme olanağı sağlanmış olacaktır.

KİPAP’tan Kimler Faydalanabilir?

İşkur tarafından yürütülen ‘kadın istihdamı için pozitif ayrımcılık’ projesinden yararlanmak isteyen kadın işçilerin bazı şartları karşılaması gerekiyor. 

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  2. İşkur’a kayıtlı kadın işsiz olmak,
  3. İşe giriş tarihinden önceki son bir ayında uzun vadeli sigorta kolları çerçevesinde sigortalı olmamak,
  4. İşe giriş tarihi itibariyle 18 yaşından büyük 35 yaşından küçük olmak,
  5. İşverenle akrabalık bağı olmamak, eşi, ikinci dereceye kadar kan veya kayın hısmı olmamak,
  6.  İşe giriş tarihinden önceki son bir senede söz konusu iş yerinin vergi numarasına bağlı herhangi bir iş yerinde çalışmamış olmak,
  7. İşe giriş tarihi itibariyle İŞKUR tarafından düzenlenen kurs veya programlara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak.

Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesinden Yararlanmak Adına İşverenlerin Sağlaması Gereken Şartlar Nelerdir?

Öncelikle, işverenler, iş yerlerinde çalıştırdıkları işçi sayısının %10’u kadar işçi ile sınırlandırılmış sayıda katılımcı talebinde bulunabilirler. Bu proje kapsamında işverenler istihdam sağlayacakları kadın çalışanları kendileri bulabileceği gibi Türkiye İş Kurumu’ndan da işe alım desteği talep edebilirler. KİPAP’tan yararlanmak için işverenlerin sağlaması gereken şartlar;

  1. İmalat sektöründe faaliyette olmak,
  2. En az iki sigortalı çalışana sahip olmak,
  3. İŞKUR’a kayıtlı bir iş yeri olmak,
  4. Destek ödemesi aldığı sürenin en az iki katı kadar süreli istihdamın devam edeceğini taahhüt etmek.

Bunların yanı sıra işverenden başvuru öncesinde ve ilerleyen süreçte bazı belgeler istenmektedir:

  1. KİPAP’tan yararlanmak için talep dilekçesi,
  2. Destek ödemesinin yapılabilmesi adına işverene ait banka hesap numarası,
  3. İstihdam sağlanan kadın işçilere ödeme yapıldığına dair belge ve dekontlar,
  4. Ödeme yapılacak aya ilişkin SGK tahakkuk fişleri ile önceki aya ait ödendiğini gösterir banka dekontu ve sigortalı hizmet listesi,
  5. Ödeme yapılacak tarih itibarıyla 6183 sayılı Kanunun 22/A maddesi kapsamında; Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı tahsil dairelerine vadesi geçmiş borcunun ve ayrıca ilgili mevzuat kapsamında SGK’ya muaccel prim ve idari para cezası borcunun bulunmaması veya borcun tecil edilmiş ve taksitlendirilmiş ya da yapılandırılmış olması ve Kurum tarafından takip edilen idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve zammı borcu olmadığına ilişkin belgeler,
  6. Destek verilecek işçinin sigorta primi teşviki, destek ve indirimlerden hangi tutarda yararlandığını gösterir belgelerin belirli sürelerde ibraz edilmesi.

KİPAP’ın Sunduğu Fırsatlar ve Destekler Nelerdir?

Kadın istihdamı için pozitif ayrımcılık projesinin süresi en fazla 3 ay olarak uygulanacak olup destek ödemesi yapılan sürenin en az iki katı kadar süreyle istihdama devam ettirme zorunluluğu bulunmaktadır. İşverenlere istihdamını sağlayacağı her kadın işçi için aylık 25.000 Türk Lirası’na kadar vergi,prim ve ücret desteği sağlanacaktır. Proje kapsamında çalışan kadın işçiye; 0-66 ay aralığında çocuk sahibi ise ek olarak 3.000 Türk Lirası çocuk bakım desteği sağlanacaktır ve bunun için çocuğun kreşe/gündüz bakımevine gönderilmesi zorunluluğu da bulunmamaktadır.

KİPAP Hangi İlleri Kapsamaktadır?

Bu yazımızda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülen Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi kapsamında açıklanan bilgileri sizlere sunduk. Yukarıda belirtilen şartların yanı sıra istihdamdan faydalanmak isteyen işveren ve kadın işçinin bilmesi gereken bir husus da KİPAP’ın hangi illerde uygulanacağıdır. Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP) alfabetik sıraya göre sıraladığımız şu illerde uygulanabilmektedir: Adana, Adıyaman, Ankara, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Osmaniye, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ.


İNKA İK olarak, iş yerlerindeki cinsiyet dengesizliğini düzeltmek amacıyla uygulanan pozitif ayrımcılığı destekliyoruz. Bu politikalar sayesinde kadınların iş hayatında daha görünür hale geldiğini ve liderlik pozisyonlarında daha fazla temsil edildiğini görüyoruz. Pozitif ayrımcılık ve kadın istihdamının sadece toplumsal cinsiyet eşitliği açısından değil, aynı zamanda ekonomik sürdürülebilirlik ve toplumsal kalkınma açısından da ciddi öneme sahip olduğunun farkına varmalıyız. Bu vesileyle, yaklaşmakta olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en içten dileklerimizle kutlarız.

Bu Yazılar Da İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.