Çalışma İzni Belgesi Nasıl Alınır?

Yazan Editör

Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’de çalışabilmesi için çalışma izin belgesinin olması gerekir. Dolayısıyla yabancı uyruklu çalışan istihdam etmek isteyen şirketler için çalışma izni belgesi önemlidir. Peki çalışma izni belgesi nasıl alınır? Biz de bu yazımızda yabancı uyruklu çalışma izni konusunda merak edilenlere yer verdik.

Çalışma İzni Belgesi Nedir?

Çalışma izni belgesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişiler için Çalışma Bakanlığı tarafından verilen bir izin belgesidir. Bu belge sayesinde yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerde çalışma hakkı elde eder. Yabancı çalışma izni belgesi olmadan çalışma durumu, kaçak çalışma olarak kabul edilir. Yapılan denetimlerde bu durumun tespit edilmesi halinde hem çalışan hem de işveren için idari para cezası uygulanır. Ayrıca kaçak çalıştığı tespit edilen personel için sınır dışı etme yaptırımı uygulanır.

Çalışma İzin Belgesi Nereden Alınır? 

İşveren ve çalışan için büyük öneme sahip olan çalışma izni belgesi nasıl alınır? Bu sorunun yanıtı mevcut düzenlemelerde detaylı olarak yer almaktadır. SGK çalışma izni belgesi alınabilmesi için yabancı uyruklu kişinin mesleğinin, resmi kurumlarda yer alan kayıt altına alınmış bilgilerinin ve işverenin mevzuat kapsamında sağlaması gereken kriterlerin yeterli ve uygun olması gerekir. Çalışma Bakanlığı, izin başvuru dosyalarını incelerken yabancı uyruklu kişinin uzmanlığı, eğitim durumu, çalışma hayatındaki gelişmeler, istihdama ilişkin sektörel ve ekonomik konjonktür, yabancı uyruklu kişinin yerini doldurabilecek aynı nitelikleri taşıyan Türk personelinin olup olmaması, yabancı uyruklu kişinin mensubu olduğu ülke, işin özel nitelikleri, işyerinin ekonomiye katkısı gibi konuları göz önünde bulundurur. Çalışma izni talebinde Çalışma Bakanlığı’nın aradığı şartlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Yabancı uyruklu kişiler için çalışma izni talep edilen işyerinde SGK kayıtlı en az beş tane Türk vatandaşı çalışıyor olmalıdır. Eğer bu işyerinde birden daha fazla yabancı uyruklu kişi için çalışma izni talebi bulunuyorsa, her yabancı uyruklu için ayrı ayrı beş kişilik Türk vatandaşı istihdamı aranır. Diğer bir ifadeyle, çalışma izni verilen ilk yabancı uyruklu çalışandan sonraki her yabancı için beş SGK’lı Türk vatandaşı istihdamı olmalıdır.
  • Çalışma izin belgesi talep eden yabancı uyruklu kişi, şirket ortağı ise beş kişilik Türk vatandaşı istihdamı şartı, Çalışma Bakanlığı’nın vereceği bir yıllık çalışma izni döneminin son altı ayı için istenir. 
  • Şirketin e-bildirge yetkilisinin Elektronik İmza (E-İmza) sahibi olma zorunluluğu bulunur. Bu zorunluluk 26.02.2018 tarihinde getirilmiştir. Buna göre Çalışma Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UİGM)’ne yapılacak başvurularda e-imza kullanılmalıdır. 

Çalışma İzni Almak için Gerekli Belgeler

Yabancı uyruklu kişiler için çalışma izni alınmasının iki farklı yolu bulunur. Bu yollardan biri altı aylık ikamet izni ile birlikte yapılan başvurudur. Bu yurtiçi başvuruda 6 aylık oturma izninin bulunması gerekir. Bu tür başvuruda öğrenci oturma izni geçerli değildir. Başvuru için yabancı uyruklu kişi, öncelikle oturma iznini oluşturacak dosya ile birlikte Göç İdaresi’ne başvurmalıdır. Oturma izni alındıktan sonra ikinci aşamada çalışma izni için Çalışma Bakanlığı’na başvurulmalıdır. Başvuru, yabancı uyruklu kişinin ve işverenin belgelerinden oluşan dosya ile yapılır. Sürecin tamamlanması ise çalışma iznin onaylanmasının ardından SGK kaydının ve nüfus idaresinden adres kaydının yapılması ile olur.

Çalışma izni almanın ikinci yolu ise yurt dışı başvurudur. Bu başvuru şekli, en az 6 aylık oturma izni olmayan yabancıların kullandığı yoldur. Yabancı uyruklu kişi, hazırladığı dosya ile bulunduğu ya da ikamet ettiği yabancı ülkedeki Türk Konsolosluğu’na çalışma vizesi için başvurur. Konsolosluk tarafından verilen referans numarası, Türkiye’de bulunan işverene bildirilir. İşveren de; referans numarası, işyerinin ve yabancı uyruklu kişinin bilgi ve belgeleri ile Çalışma Bakanlığı’na başvuru yapar. Bakanlık onayının ardından yabancı uyruklu kişi Konsolosluğa gider ve çalışma iznini pasaportuna işletir. Ardından çalışma izni ile birlikte Türkiye’ye giriş yaparak SGK kaydını ve adres kaydını tamamlar.

Bütünleşik İK hizmetleri sağlayan İNKA İnsan Kaynakları, istihdam çalışmalarında karşı karşıya kalabileceğiniz zorlukları aşmanıza destek olmaktadır. Siz de İNKA İK’nın uzman kadrosundan yararlanabilir, şirketinizi ileriye taşıyabilirsiniz.

Bu Yazılar Da İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.