İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

Yazan hande.yuksel

Yapılan işin boyutu ya da niteliği ne olursa olsun, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) şirketler için en önemli konulardan birisidir. İş güvenliğini sağlamanın ve ilgili tedbirleri almanın en büyük faydası ise kuşkusuz çalışan ve çevre sağlığını korumaktır. Bunun yanında alınan tedbirler şirket ve işletme verimliliğini de doğrudan etkiler. Peki iş sağlığı ve güvenliği uzmanı kimdir, amacı ve türleri nelerdir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ne İş Yapar?

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olan kişiler, belirli bir eğitim ve sınav süreci sonunda uzmanlık belgesini almayı hak ederler. Sadece eğitim sürecini başarıyla tamamlayıp uzmanlığı almış kişiler şirket faaliyetlerini denetleme yetkisine sahip olur. 2012 yılından itibaren tüm şirketler için iş sağlığı ve güvenliği belgesine sahip uzman çalıştırma zorunluluğu gelmiştir. Bu zorunluluk ile şirketlerde sağlıklı ve güvenli çalışma şartlarının devamı ve kontrolü amaçlanmıştır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur ?

İş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak ve İSG uzmanı olabilmek için bazı şartlar bulunur. Bunlardan ilki mezun olunan okullardır. Sadece Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Fen – Edebiyat Fakültesi ve lisans ya da ön lisans kapsamındaki İSG mezunları ile teknik öğretmenler uzmanlığa aday olabilirler. İş sağlığı ve güvenliği C sertifikası nasıl alınır sorusunun da cevabı olan bir diğer adım, bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca ilgili eğitimin alınmasıdır. 220 saatlik eğitim, üniversiteler ya da özel kuruluşlar tarafından verilir. Sonrasında adayların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanıp ÖSYM tarafından yapılan uzmanlık sınavını geçmesi gerekir. İlgili sınavın adı İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavıdır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Genel Konuları Nelerdir?

İSG uzmanı adayların iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak için girdiği eğitimler şu şekilde özetlenebilir:

  • Genel Konular: İlgili mevzuat, hukuki süreçler, yasal haklar ve sorumluluklarla ilgili konulardır.
  • Sağlık Konuları: Hastalıklardan korunma, ilkyardım, meslek hastalıkları ve biyolojik riskleri içeren başlıklardır.
  • Teknik Konular: Elektrik, yangın, patlama, yüksek alanda çalışma, kimyasal riskler, iş ekipmanları ve tahliye gibi daha teknik konuların yer aldığı konulardır.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlık Sertifika Türleri Nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği sertifikasının üç ayrı türü bulunur. Bunlar A – B – C türü sertifikalardır. Aralarındaki farkı ise şirket organizasyonunun taşıdığı riskler oluşturur. Sertifika türlerinin detayları şöyledir:

  • A Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası: Sınıflandırılması “Çok Tehlikeli” olarak kabul edilen iş yerleri bu kategoriye girer. Bu şirketlerde çalışan İSG uzmanları için A sınıfı İSG sertifikası aranır.
  • B Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası: Yalnızca “Tehlikeli” olarak adlandırılan iş yerlerinde B sınıfı sertifika zorunluluğu vardır.
  • C Sınıfı İş Güvenliği Sertifikası: “Az Tehlikeli” olarak sınıflandırılmış iş yerlerinde görevli uzmanlarda aranan sertifika türüdür.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının sınıflarının yükselmesi için tamamlamaları gereken bazı şartlar vardır. Bir İSG uzmanının B sınıfı sertifikaya sahip olabilmesi için C sınıfı sertifikaya sahip ve üç sene görev yapmış olması gerekir. İş sağlığı ve güvenliği A sertifikası nasıl alınır sorusunun cevabı ise; B sınıfı sertifikaya ek, dört yıllık görevin ardından uygulamalı eğitim ve sonrasında sınavdır.

İş sağlığı ve güvenliği sertifikası alan kişiler çalışan sağlığını güvence altına alma ve güvenlik tehditi oluşturan unsurları ortadan kaldırmakla yükümlüdür. Siz de İNKA insan kaynakları yönetimi tecrübesi ile bütünleşik insan kaynakları hizmetlerinden yararlanabilir, iş sağlığı ve güvenliğine dair detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bu Yazılar Da İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.