Freelancer Çalışma Rehberi

Yazan hande.yuksel

Serbest, yani freelancer uzaktan çalışma, son zamanlarda epey popüler hale geldi. Freelance uzaktan çalışma uygulamasının artmasıyla bu konuda merak edilenler de arttı. Artık çoğu şey giderek çevrim içi platformlara taşınmaya başladı. Uzaktan freelance çalışma yolculuğunuza başlamak istiyorsanız bilmeniz gerekenleri bu içerikte bulabilirsiniz.

Serbest Çalışmak Nedir?

Freelancer olarak uzaktan çalışmak, başkası yerine kendiniz için çalışmaktır. Serbest çalışanlar, proje bazında çalışan serbest meslek sahibi profesyonellerdir. Makale yazma, çeviri, içerik düzenleme, ticaret, görsel tasarımlar veya sosyal medya yönetimi gibi birçok hizmeti artık freelance çalışma alanı olarak görebilirsiniz. Freelance çalışma, kendi ürettiğiniz şeyleri sosyal medya platformundan satışa sunarak kendi markanızı oluşturabilme olanağı da sunuyor.

Bir Freelancer Olarak Uzaktan Çalışmaya Nasıl Başlanır?

Serbest çalışmaya başlamanın en iyi yolu, becerilerinize, deneyiminize ve sektör kategorisine bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte, yeni bir freelancer olarak uzaktan çalışmaya başlarken nelere dikkat edebileceğinize göz atabilirsiniz:

1. Portföy Oluşturun

Bir freelancer olarak uzaktan çalışmanın ilk adımlarından biri, işinizin güçlü bir portföyünü oluşturmaktır. Bu, önceki çalışmanızın örneklerini ve ayrıca vaka incelemelerini veya müşterilerden gelen referansları içerebilir.

2. Çevrim İçi Topluluklara Ve Forumlara Katılın

Serbest çalışanların uzaktan bağlantı kurabileceği birçok çevrim içi topluluk ve forum mevcut. Bu, iş bulmanın, tavsiye almanın ve sektördeki deneyime sahip diğer kişilerden öğrenmenin en iyi yolu olabilir.

3. Hizmetlerinizi Pazarlamak İçin Sosyal Medyayı Kullanın

Sosyal medya, hizmetlerinizi serbest çalışan olarak pazarlamanın en iyi yoludur. Çalışmanızı paylaşmak, potansiyel müşteriler veya işletmelerle bağlantı kurmak ve markanızı oluşturmak için Twitter, LinkedIn ve Facebook gibi platformları kullanabilirsiniz.

4. Bir Blog Veya Web Sitesi Başlatın

Hizmetlerinizi serbest çalışan olarak pazarlamanın bir başka harika yolu da bir blog veya web sitesi oluşturmaktır. Bu, işinizi paylaşmanızı, potansiyel müşterilerle bağlantı kurmanızı ve markanızı oluşturmanızı sağlar.

5. Endüstri Etkinliklerine Katılın

Sektör etkinliklerine katılmak, potansiyel müşterilerle tanışmak ve sektör hakkında daha fazla bilgi edinmek için faydalı bir yöntem olabilir. Ayrıca diğer serbest çalışanlarla ağ kurmanızı sağlar. Benzer sektördeki serbest çalışanlarla iletişim kurmanız markanızı geliştirmenizde fayda sağlayabilir.

Freelance Uzaktan Çalışan Olmak İçin Gereken Beceriler

Serbest meslek sahibi olmak için ihtiyaç duyduğunuz çeşitli beceriler, yapmak istediğiniz serbest meslek türüne bağlı olarak değişecektir. Ancak, serbest çalışanlar için faydalı olabilecek bazı beceriler şunlardır:

  • Yazma ve iletişim
  • Araştırma
  • Düzenleme ve redaksiyon
  • Proje yönetimi
  • Bilgisayar okuryazarlığı
  • Web geliştirme
  • Veri analizi

Freelance Sözleşme Örnekleri

Hangi Tip Freelance Çalışma Sözleşmesini Kullanacağınızı Nasıl Belirlemelisiniz?

Her ne kadar freelance çalışma, bağımsız ve ofis ortamına gerek duymadan yapılan bir serbest çalışma şekli olsa da, işveren, girişilen ilişkinin bağımlılık derecesi veya işin niteliği gibi pek çok unsur değişiklik gösterebilir. Bir freelance uzaktan çalışanın hukuki yönde işi veren kişiyle kurduğu ilişkinin üç farklı türü vardır.

  • Eser Sözleşmesi

Eser sözleşmesi, aynı zamanda istisna sözleşmesi olarak da geçmektedir. Freelance çalışan olarak sizin ürettiğiniz esere karşılık aldığınız ücreti temin eden bir sözleşmedir. Eser sözleşmeleri hem işveren hem de freelance çalışanın karşılıklı iş görme üzerine imzaladığı sözleşmedir. Yani siz, ürettiğiniz eser karşısında emeğinizin karşılığını aldığınızı bu sözleşme ile güvenceye almış olurken, işvereniniz ise sizden aldığı hizmeti bu sözleşme ile kanıtlamış olur.

  • Genel Hizmet Sözleşmesi

Genel hizmet sözleşmesi, işçinin işverene bağımlı olarak yürüttüğü işin ispatı olan sözleşmedir. Bunu, bir ofis ortamında çalışırken imzaladığınız iş sözleşmesi olarak da düşünebilirsiniz. Siz belirli bir süre dahilinde verdiğiniz hizmeti ispatlamak amacıyla bu sözleşme ile emeğinizi güvence altına almış olursunuz. İşvereniniz ile imzaladığınız bu sözleşme ile, belirli bir sürede verdiğiniz hizmet ispatlanmış olur.

  • Evde Hizmet Sözleşmesi

Evde hizmet sözleşmesi, isminden de anlaşılacağı gibi freelance çalışanlar üzerine hukuki olarak düzenlenmiş bir sözleşme şeklidir. Evden çalışanlar için düzenlenmiş olan bu sözleşme, evden verdiğiniz hizmeti ispatlamak amacıyla imzalanır.

O halde, size gerekli olan sözleşmenin hangisi olacağı tespit edilirken ilk önce cevaplanması gereken soru, çalışmanızın eser kapsamında mı, genel hizmet kapsamında mı yoksa evden verdiğiniz hizmet kapsamında mı olduğudur. Sözleşmeler, işçinin ve işverenin emeğini hukuki açıdan güvence altına almak için gereklidir.

Artık serbest çalışmanın ne olduğu konusunda daha net olduğunuza göre, kendi uzmanlık alanınızı bularak hizmetinizi sergilemek için bir sosyal medya platformu oluşturabilir veya bir web sitesi satın alabilirsiniz.

Siz de, freelance uzaktan çalışma konusunda detaylı bir yardım almak ve çalışma sürecinizde ihtiyaç duyduğunuz tüm insan kaynakları çözümleri için İNKA İnsan Kaynakları tecrübesinden yararlanabilirsiniz.

Bu Yazılar Da İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.