SGK destek uygulamaları, ülke çapında işgücünü artırmak için gerçekleştirilir. Pandemi sürecinde daha rahat gözlemlenebilmiş olan ekonomik durgunluğu azaltmak temel amaçtır. Teşviklerin kapsam benzerliğinden dolayı SGK ve KOSGEB’in uygulamaları birbirine karıştırılabilir. SGK destek hizmetleri ile KOSGEB teşvikleri hedef grup açısından farklılık gösterir. SGK, en küçükten en büyük ölçekli firmalara kadar birçok işletmeye destek olabilir. KOSGEB çoğunlukla yeni işletmeleri kalkındırmak ve modern sektörleri geliştirmek için çalışır. Devlet desteklerinin kapsamı, ülkede aktif olan her sektörü içine alabilir.
En Yaygın SGK Destek Hizmetleri Hangileridir?
Belli şartlar altında, belli sektörler öncelikli tutularak yapılan SGK destek çalışmalarına prim desteği, ödenek desteği ve indirim desteği dahildir. 2021 itibarıyla SGK’nın sunduğu destek türleri mevcuttur. Vatandaşların sıklıkla faydalandığı teşvikler şunlardır:
Genç Girişimci Teşviki
SGK’nın öncelik verdiği destek alanlarının başında, genç girişimci kitlesi bulunur. Destek başvurusunun yapıldığı tarih itibarıyla 18 yaşından büyük aynı zamanda 29 yaşından küçük vatandaşlar, genç girişimci desteği alabilir. Aynı işyerinde hissesi bulunan iki veya daha fazla ortaktan sadece biri başvuru yapma hakkına sahiptir.
Genç, Kadın ve Mesleki Belge Sahibi Olanların İstihdamına Yönelik Teşvik
Gençleri ve kadınları işgücüne kazandırmak için birçok işletmeye SGK destek sunar. Mesleki yeterliliğini belgeleyebilen gençler ve farklı yaş gruplarındaki kadınlar ülke genelinde fazladır. Çalışacakları işyerlerinin destekten faydalanmasını sağlayabilen hedef kitlenin sigorta primleri SGK tarafından karşılanır. Amaç, gençleri ve kadınları işe alma konusunda teşvik oluşturmaktır.
Engelli Sigortalı Çalıştırmaya Yönelik Teşvik
SGK, engelli vatandaşların mesleki potansiyelini ortaya koymak ister. Sigorta girişi yapılmış olarak engelli çalışan istihdam eden işyerleri için prim desteği verilir. SGK destek primi sayesinde engelliler daha kolay iş bulur.
AR-GE Teşviki
Araştırma ve geliştirme alanına dair teşvikler, çoğunlukla teknoloji odaklıdır. Firmaların çeşitli departmanlarında sigortalı olarak çalışan AR – GE personelleri için SGK destek sağlar. Bu personellerin gelir düzeyine göre prim destekleri yapılır.
İlave İstihdam Teşviki
27 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7103 sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanuna geçici olarak eklenen 19. ve 20. maddeler ile 01.01.2018 tarihinden itibaren istihdama bağlı sigorta ve işsizlik sigortası primi teşviki uygulamaları getirilmiştir. 17103 sayılı teşvikle, imâlat ve bilişim sektöründe ilave istihdam edilecek her bir sigortalının 9.540,00 TL’ye kadarki prime esas kazanç tutarı için ödenecek primler (1.341,56 TL ile 3.577,50 TL) ile 187,82 TL damga ve gelir vergisi karşılanacaktır. 27103 sayılı teşvikle de diğer sektörde faaliyet gösteren işyerlerinde prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak tüm sigorta primi ve işsizlik primi tutarları (1.341,56 TL) ile 187,82 TL damga ve gelir vergisi karşılanacaktır.
SGK Desteği Nasıl Alınır?
SGK destekleri, başvuru yapılan dönemdeki yasal prosedürlere ve ilgili işçinin gelir durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. SGK desteği almanın temel şartı, sigortasız işçi çalıştırmamaktır. Sahte sigorta bildirimi yapmak veya kayıt dışı işçi çalıştırmak SGK aleyhindedir. Teşviklerin özelliklerine göre, faydalanma şartlarını detaylandırmak mümkündür.
Alınacak desteğin zorunlu kıldığı şartları öğrenmek için SGK il – ilçe müdürlükleriyle irtibat kurulabilir. Güncel olarak istenen evraklar, eksiksiz ve zamanında Kurum’la paylaşılarak başvuru gerçekleştirilir. SGK destekleri için gerekli şartların sağlanmamasına rağmen asılsız bilgilerin verilmesi, cezai yaptırımlarla sonuçlanır. Destekler, aracı kurumlardan değil SGK üzerinden alınır. Çeşitli dolandırıcılık faaliyetlerine karşı dikkatli olmak gerekir. İnka İK hizmetleri ile iletişime geçerek merak ettiğiniz tüm yanıtlara pratik bir şekilde ulaşabilir; kendinize en uygun SGK desteklerinden yararlanabilirsiniz.