Ülkemizde tehlikeli meslekleri icra eden çalışanların mesleki yeterliliklerini artırmak ve iş sırasında güvenliklerini sağlamak amacıyla bazı meslekler açısından “Mesleki Yeterlilik Belgesi” alınması zorunlu kılınmıştır. Bu sayede nitelikli ve belgelendirilmiş iş gücünün iş hayatına katılmasının yanı sıra iş kazalarının önüne geçilmesi, üretim ve hizmet sektöründeki kalitenin arttırılması amaçlanır. Peki Mesleki Yeterlilik Belgesi nedir? Nasıl alınır?
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (“Bakanlık”) tarafından tehlikeli ve çok tehlikeli olarak nitelendirilen meslekler bulunmaktadır. Mesleki Yeterlilik Kurumu (“MYK”), bu kategoriye giren meslekleri icra etmek isteyen kişilerin yeterliliğinin belgelenmesi zorunluluğunu getirmiştir. Mesleki Yeterlilik Belgesi bu tür meslekleri icra etmek isteyenlerin alması zorunlu olan bir belgedir.
MYK bu mesleklerin yapılabilmesi için gerekli olan standartları belirler. Yine MYK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar da bu standartlara göre kişileri değerlendirerek Mesleki Yeterlilik Belgesi verir. Bu belgeyi alabilen kişiler artık ilgili mesleği icra edebilirler.
Bakanlık Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması gereken meslekleri çeşitli tarihlerde yayınladığı tebliğlerle belirlemiştir. Bugün toplamda 143 meslek bu kapsama girmektedir. Bu meslekler genel olarak otomotiv, makine, kimya, inşaat, tekstil, hazır giyim, deri, metal, enerji gibi alanların kapsamındadır.
Eklemek gerekir ki bu sayılan alanlarda en az 4 yıllık lisans eğitimi veren kurumlardan mezun olan kişilerin şartları kanunla belirlenmiş olan mesleklerini ifa edebilmeleri için ayrıca bir belge almalarına ihtiyaç yoktur. Ayrıca Mesleki Eğitim Kanunu uyarınca ustalık belgesine sahip kişiler ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak eğitim veren mesleki ve teknik eğitim okullardan mezun kişiler bu zorunluluktan muaftır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
MYK’nın sitesinde Mesleki Yeterlilik Belgesi verme yetkisini haiz olan kurumların listesi bulunur. Belge almak isteyen kişilerin öncelikle bu kurumlardan birine başvurması gerekir. Ulusal çapta yetkilendirilmiş olan bu kuruluşlar adayları hem teorik hem de uygulamalı sınavlara tabi tutar. Sınavlarda yeterli puanı almayı başarabilen adaylara Mesleki Yeterlilik Belgesi verilir. Bu kişilere ayrıca meslekleri ile ilgili bir kimlik belgesi de düzenlenir.
Belge almak için girilmesi gereken teorik ve pratik sınavların ücretleri ile belge masrafları bakanlığın belirlediği limitler dahilinde işsizlik fonundan karşılanır. Böylece özellikle genç iş gücünün olabildiğince istihdama kazandırılması hedeflenmektedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Ne İşe Yarar?
Mesleki Yeterlilik Belgesi sayesinde insanlar ustalık gerektiren bir konuda gereken bilgiye ve yeteneğe sahip olduklarını belgelemiş olurlar. Böylece bu alandaki istihdam imkanlarını değerlendirebilirler.
Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin gerekli olduğu alanların kapsamına giren mesleklere asansör bakım ve tamircisi, betonarme demircisi, inşaat boyacısı, iskele kurum elemanı, su yalıtımcısı, yangın yalıtımcısı gibi çok sayıda örnek verilebilir. Bakanlık tarafından tehlikeli veya çok tehlikeli olarak kabul edilen alanların kapsamına giren meslekler bunlarla sınırlı olmayıp çok daha fazladır. Sayılan bu örneklerden yola çıkarak belge alma zorunluluğu gerektiren mesleklerin gerçekten deneyim, bilgi ve donanım gerektirdiği anlaşılabilir. İşinin ehli olmayan kişilerce yapılması durumunda bu görevler oldukça büyük tehlikelere yol açabilir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi sayesinde tehlikeli iş kollarında işinin ehli kişiler istihdam edildiğinden dolayı iş kazaları riski de en aza indirilmiş olur. Böylece çalışanların güvenliği sağlanır. Hem işçinin hem de işverenin korunmasının amaçlandığı bu sistem sayesinde ustalık gerektiren alanlarda kaliteli istihdam sağlanır. Böylece hem hizmet hem de üretim sektöründe kalite artarken iş güvenliği de maksimum düzeyde sağlanır.
Görüldüğü üzere Mesleki Yeterlilik Belgesi, ilgili alanlarda personel alımı yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir unsurdur. İNKA İnsan Kaynakları olarak tam zamanlı ve/veya dönemsel personel alımı başta olmak üzere her türlü insan kaynakları sürecinde yanınızdayız!