Ustalık Telafi Programı Nedir?

Yazan hande.yuksel

Ustalık telafi programı, çalışanların meslek tecrübesini artırmaya yönelik uygulamalar ile işverenlere devlet tarafından destek sağlanan çalışmaların bulunduğu süreli programdır. 21.04.2022 tarihinde uygulanmaya başlayan programa iş verenler müracaat edebilir. Program çerçevesinde, 33 ayrı alan ve 183 dal destek kapsamındadır. Programı başarı ile bitiren kursiyerler, ustalık belgesi almaya hak kazanır. Ustalık telafi programı katılım hakkı için kursiyerlerin en az lise mezunu olması gerekir. “Ustalık belgesi nereden alınır?” sorusunun cevabı, Milli Eğitim Bakanlığı olarak verilir. Telafi programı sonunda ustalık belgesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış şekilde teslim edilir. Böylece ustalık belgesi almaya hak kazanan çalışanların mesleki alandaki yetkinlikleri de tescillenmiş olur.

“Ustalık telafi programı nedir?” sorusuna, iş veren ile devletin ortak iş birliği sayesinde çalışanların yetkinliklerinin ölçüldüğü süreli programdır, şeklinde cevap verilebilir. Ustalık telafi programı, işverenin bütçe yükünü hafifletmesinin yanı sıra çalışanların deneyimlerini kısa sürede ölçme özelliğiyle ön plana çıkar. Ayrıca katılımcıların sıkça merak ettiği “Ustalık belgesi nasıl alınır?” sorusuna, mesleki eğitim merkezlerine başvurarak veya ustalık telafi programı katılımıyla, şeklinde cevap verilebilir. Ustalık telafi programı içeriği, mesleki eğitim merkezlerinden iş yerinde eğitim alma özelliğiyle ayrılır. Ustalık telafi programı kapsamında, eğitimler iş yerindeki usta öğreticiler aracılığıyla sağlanır. Ancak işletmede usta öğretici yok ise 2 haftalık online kurs ile usta öğretici belgesi almak mümkündür.

Ustalık Telafi Programında Nasıl Teşvik Alınır?

“Teşvik programı nedir?” sorusuna cevap olarak, en fazla 27 hafta süren eğitim sonrası çalışanların ustalık belgesi almaya hak kazandığı programdır, cevabı verilebilir. Ustalık telafi programı teşviğine hak kazanmak için iş yerlerinin ve çalışanların belirli kriterlere sahip olması gerekir. İş veren ve çalışan bilgilerini içeren gerekli evraklar hazırlandıktan sonra E-Mesem sistemine kursiyerin ve iş yeri bilgilerinin kaydı yapılarak ustalık telafi programı başlatılır. Ders kazanımları ise katılımcıya iş yerindeki usta öğreticiler tarafından verilir. 27 hafta boyunca iş yeri tarafından kursiyere ödenen ücret belgelendirildikten sonra devlet tarafından işverene 2022 yılı net asgari ücretin yarısı kadar aylık destek aktarılır. Bunun yanı sıra eğitim süreci sonunda başarı gösteren aday Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ustalık belgesi sahibi olarak, çalıştığı iş yerindeki görevine devam edebilir. 27 hafta süre sonrasında ustalık telafi programı devlet desteği ödenmesi durur. Programın amacı ise devlet ve işverenin el ele vermesi ile çalışanların mesleki deneyim ve tecrübelerinin artmasını sağlamaktır. Ustalık telafi programı teşviğinden faydalanmak için gerekli adımlar şu şekilde sıralanır:

  • Firma çalışanları arasından teşvik programına uygun kişiler tespit edilir.
  • Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yetkili kurumdan ön onay talebi istenir.
  • Ön onay verilmesi sonrasında proje katılımı için gerekli evraklar hazırlanır.
  • Program başlangıcı ile aylık olarak gerekli bildirimler ve dokümanlar devlet kurumuna gönderilir. Böylece iş veren aylık ödeme desteğini alabilir.
  • 27 hafta sonunda ustalık telafi programı bitiş evrakları imzalanır ve program teşviği sonlanır.

Ustalık Telafi Programı Avantajları Nelerdir?

Ustalık telafi programı işverenin mali yükünü belli bir süre hafifletmeyi amaçlar. Devlet, işverene kursiyere ödediği 2022 aylık asgari ücretin yarısı olan 2.750,17 TL tutarında ustalık telafi programı maaş ödemesi desteği sağlar. Kursiyer sayısının yüksek olması işverene daha çok destek aktarılması demektir. İş verenlerin bu anlamda Utep uygunluk analizi yaparak, teşviklerden faydalanması bütçelerine olumlu katkı sağlayabilir. “Utep nedir?” sorusunun cevabı, Ustalık telafi programı olarak verilir. Ustalık telafi programı kapsamında sunulan SGK teşvik desteği ile iş verenler rahat bir nefes alabilir. Siz de iş veren olarak program uygunluk analizi ve sürecin baştan sona kolayca yönetimini sağlamak için hemen İnka İK Ustalık Telafi Programı Teşvik Danışmanlığı üzerinden destek alabilir, süreç hakkındaki tüm sorularınıza hızlıca yanıt bulabilirsiniz.

Bu Yazılar Da İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.