SGK Teşvik Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yazan Editör

SGK teşvik sorgulama, rekabetin yoğun olarak yaşandığı iş dünyasında, maliyetleri düşürmek için işverenlerin en çok tercih ettiği teşviklerden bir tanesidir. Bir işveren olarak maliyetlerinizi düşürmek için yeni yol ve yöntemler arıyor olabilirsiniz. Girişimcileri desteklemek ve endüstriyi daha da ileriye taşımak için devlet çeşitli teşvik paketlerini işverenlere sunmaktadır. Bu teşviklerin temel amacı; istihdamı artırmak, işsizliği azaltmaktır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanmış olan Sosyal Güvenlik Kurumu SGK teşvik programından faydalanabilirsiniz.

SGK hibe ve teşvik paketleri, kurum tarafından büyüme odaklı işverenlerin iştiraklerini desteklemek için dikkatli ve özenli bir şekilde dağıtılır. Bu çok önemli paketler, fon sağlamak isteyen işletmeler için bir model niteliğindedir. Tüm bunların ışığında, siz de “SGK teşvik sorgulama nasıl yapılır?” merak ediyorsanız aşağıdaki başlıkları inceleyebilirsiniz.

İşveren SGK Teşvik Sorgulama

SGK’nın yaptığı yenilikler sayesinde, işverenler bir çalışanı işe almadan hangi teşvik paketinden ne oranda faydalanacağını öğrenebilmektedir. Sorgulama yapmanız için Sosyal Güvenlik Kurumu ekranı üzerinden, işveren sistemi seçeneğini kullanmanız ve iş yeri şifrenizle giriş yapmanız gerekir. SGK teşvik sorgulama için izlemeniz gereken adımlar için aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz.

  1. https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresine gidiniz.
  2. Erişilen sistemi-Teşvikten faydalanılacak sigortalı tanımlama bölümünü seçiniz.
  3. Potansiyel Teşvik Sorgulama Bölümünü seçerek işe almak istediğiniz kişi üzerinden teşvikten yararlanıp yararlanamayacağınızı öğrenebilirsiniz.

SGK Teşvik Sorgulama Sırasında Karşılaşılan Hata Mesajları

SGK teşvik sorgulaması yaparken teşviklerin hatalı sorgulanmasından dolayı, istihdam paketlerinden faydalanmanız ve işsiz kişiyi işe almanız konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Bu tarz sorunların önüne geçmek için teşvik sorgulaması yaparken işinizi kolaylaştıracak şu noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir:

  • İşkur’a Kayıtlı Çalışan Değildir Hata Mesajı: Eğer böyle bir uyarı ile karşılaştıysanız işe almak istediğiniz kişinin İŞKUR’a kayıt olması gerekir. Kayıt işlemi sonrasında herhangi başka bir engel söz konusu değilse teşvikten faydalanabilirsiniz.
  • Son X Ay Çalışıyor Görünme Durumu: İşe almak istediğiniz çalışanın son 3 veya 6 ay SGK’lı çalıştığı görünüyorsa size belirtilen sürenin bitmesi durumunda işe alımı gerçekleştirirseniz SGK teşvikinden yararlanabilirsiniz.
  • Ortalamaya İlave Olmama Durumu ile Karşılaşma: Çalışanı işe aldığınız süreç içinde ortalama çalışan sayısını sağlayamadığınız için teşvikten faydalanamamanızı ifade eder. Fakat daha sonraki süreçte ortalama çalışan sayısını sağlarsanız teşvikten faydalanabilirsiniz. Küçük bir örnekle açıklamak gerekirse; Mayıs ayında yeni bir çalışan aldınız, aldığınız son çalışan ile birlikte ortalama sayı 5 oldu ve Mayıs ayında 4 kişi çalışıyordu. İlerleyen süreçte çalışan kişi sayısı 6 olursa teşvikten yararlanabilirsiniz. Ortalamayı sağladığınız andan itibaren çalışan personelinizin teşvik süresi devam ettiği müddetçe teşvikten yararlanma devam eder.

SGK Teşvik Sorgulama Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar

Dikkat etmeniz gereken hususlardan bir tanesi, işe alım yapmadan önce teşvik paketlerinin sorgulanmasıdır. Bu ön sorgulama, işsiz kişinin İŞKUR’a kayıtlı olmamasından kaynaklı olağan destek kayıplarının önüne geçer. Ön sorgulama sırasında;

  • İşe alacağınız kişiye uygun olan destekler yeşil olarak gösterilir.
  • Yararlanamayacağınız teşvik paketleri ise kırmızıdır. Kırmızı alanın üzerine tıkladığınızda teşviki neden alamayacağınız konusunda gerekli bilgileri size verir.

SGK sistemi üzerinden sorgulama yaparken işe alacağınız işsiz kişinin TC kimlik ve eğitim bilgilerini gerekli alanlara girdikten sonra teşviki almada herhangi bir engelinizin olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Daha profesyonel bir yardım arayışı içerisindeyseniz, SGK teşvik sorgulamasında insan kaynakları departmanına ya da danışmanlık hizmeti veren firmalara konu hakkında danışabilirsiniz. İNKA İK, size alanında en iyi hizmeti sunar. Bu alanda kendisini ispatlayan bir firma olan İNKA İK, şirketinizin yararlanabileceği teşvik ve desteklerden faydalanmanız için gerekli olan desteği size vermeye daima hazır!

Bu Yazılar Da İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.