Beden Dilinin İş Hayatındaki Önemi

Yazan hande.yuksel

Doğru şekilde sözlü ve yazılı iletişim kurabilmek kurumsal dünyada çok büyük önem taşımaktadır. Buna rağmen beden dili de unutulmaması gereken, önemli bir detaydır. Zira toplantıda duruşunuz veya göz teması kurma beceriniz gibi sözlü olmayan iletişim, gönderdiğiniz, iletilmek istenen mesaja zarar verilmekte veya geliştirebilmektedir.

İş dünyasında beden dili, insanların başkalarıyla daha derin düzeyde iletişim kurması için temel oluşturur. Yüz ifadelerinizden vücut hareketlerinize kadar, söylemediğiniz şeyler çoğu zaman çok büyük miktarda bilgi aktarabilir. Dil ve psikoloji uzmanlarının araştırmalarına göre beden dili sohbet üzerinde seçtiğiniz kelimelerden daha büyük etkiye sahip olabilmektedir.

Bunun yanı sıra bizi yansıtan mesajların yüzde 55’inden fazlasının duruş ve jest gibi sözel olmayan ipuçlarından geldiği söylenmektedir. Beden dilini iyi bilmek doğru iletişim kurmak için şarttır.

Beden Dili Nedir?

Beden dili, iletişim kurmak için kullandığımız sözsüz işaretleri ifade eder ve iletişim kuran kişilerin birbirlerini daha iyi anlamasına yardımcı olur. İnsanların belirli durumda nasıl hissedebilecekleri hakkında kişilere önceden bilgi verebilmektedir. Duyguları veya niyetleri ifade etmek için beden dilini kullanmak da yine mümkündür.

Beden Dilinin İş Yaşamındaki Rolü

İş hayatında ve kişisel iletişimde beden dilinin başkalarını algılama şeklimiz üzerinde önemli etkisi vardır. İş hayatında birçok etkinlikte beden dili;güveni, bağlılığı ve niyetleri birçok kişinin düşündüğünden çok daha fazla aktarmaktadır.

Her ne kadar pek çok kişi beden dilini küçümsesede aslında büyük anlamı bulunmaktadır. Zira insanlar sadece konuşmalarıyla değil, beden dilini kullanarak da anlaşmaktadır. Yeni bir kişiyle tanışıldığı zaman davranışları, mimikleri de yakından incelenmektedir.

Dolayısıyla, iş dünyasında özellikle toplantılarda, iş görüşmelerinde ve fuarlarda kendinizi daha iyi şekilde tanıtmak, olumlu izlenimler bırakmak istiyorsanız sadece konuşmalarınıza ve giyim tarzınıza değil aynı zamanda jest ve mimiklerinize, yüz ifadelerinize de dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu kapsamda olumlu ve olumsuz unsurların neler olduğu bilinmelidir.

Olumlu Beden Dili Öğeleri Nelerdir?

İş dünyasında olumlu beden dilikarşı tarafa etkili şekilde ulaştırılabilmelidir. Ancak jest ve mimiklerin doğru kullanılması oldukça önemlidir. Karşı tarafta belirli duyguları uyandırmak istiyorsanız, nerede ne yaptığınıza dikkat etmek gerekmektedir. Aksi durumda yanlış yerde yanlış beden dili, hatalı anlaşılmanıza neden olarak iletişim sorunlarına yol açabilmektedir.

Bu da iş dünyasında özellikle toplantılarda, iş yemeklerinde ve firma tanıtımlarında sadece sizi değil, firmanızı da olumsuz şekilde yansıtabilmektedir.

Göz Kontağı

Göz kontağı doğru bir şekilde kurulursa karşı tarafta olumlu düşünceler uyandırabilmektedir. Bunun için iş dünyasında başınızı dik tutmanız ve sohbet ettiğiniz kişinin hem sizinle konuşurken hem de siz onunla konuşurken gözlerinin içine bakmanız önerilmektedir. Bu sayede onları yakından dinlediğiniz, aktardığı bilgilere ilgi duyduğunuz mesajı daha net bir şekilde verilebilmektedir.

Ancak göz kontağı kurmanın karşınızdaki kişiye dik dik bakmak anlamına gelmediği de unutulmamalıdır.

Baş Kısmı Hareketleri

Baş kısmı hareketleri de olumlu beden diliiçin oldukça önem taşımaktadır. Başınızı sallamak genellikle konuşulanları kabul etmek anlamına gelmektedir. Daha nazik bir baş sallama ise takdir ve ilgi olarak yorumlanmaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta hızlı bir şekilde baş sallamak sabırsızlığın ve işleri aceleye getirme ifadesi anlamını taşır. Bu da iş dünyasında olumsuz düşüncelere yol açabilmektedir.

Ayrıca başı dik tutmak da olumlu beden dilinde şarttır. Başı dik tutarak, karşı tarafı dinleyen bir kişi o esnada konuşmayı dinlediği izlenimini oluşturur. Bu açık fikirli olduğunu, ön yargıları bulunmadığını da düşündürmektedir.

El ve Kol Hareketleri

El ve kol hareketleri genellikle el sıkışma ile kendini gösterir. El sıkışmak hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Özellikle iş hayatında toplantılarda ve yemeklerde sıklıkla gerçekleştirilir.

Tokalaşmak, sizinle diğer kişi arasında ince bir sembolik güç mücadelesi olarak da yorumlanır. Bu bakımdan eşit olduğunuzu karşı tarafa iletmek istiyorsanız, tokalaşanlardan birinin avuç içi ne aşağı ne de yukarı dönük olmalıdır.

Avucunuz yukarı baktığı ve diğer kişinin avucunun üstte kaldığı durumda bu boyun eğici el sıkışma olarak yorumlanmaktadır. Özellikle iş hayatında diğer kişilerin tokalaşmada üstünlük sağlamasına izin verilmemesi önerilmektedir. Bunun tam tersi ise baskın tokalaşma izlenimi verir. Tokalaşmak tanışmaların ilk aşaması olduğu için doğru şekilde yapılması, iş dünyasında en büyük gereksinimlerden bir tanesidir.

Duruş ve Oturma Şekli

Eğer karşı tarafta olumlu düşünceler uyandırmak istiyorsanız, duruş ve oturma şeklinizin de büyük bir önemi bulunmaktadır. Pozitif bir duruş sergileyebilmek için dik oturmanız önerilmektedir. Omuzlarınızın geride, kollarınızın vücudunuzun yanında paralel olması veya önünüzde açık durumda olması da yine tavsiye edilen duruş şekilleridir.

Beden dilisadece otururken değil, ayakta dururken de aynı şekilde önem arz etmektedir. Doğru şekilde durmak, karşı tarafta daha pozitif düşünceler uyandırabilmektedir.

Yüz İfadeleri ve Gülümseme

Yüz ifadeleri, bireylerin gözlerini, kaşlarını ve yüz kaslarını kullanarak bir mesajı paylaşmalarına olanak tanır. Bir kişi gülümsediğinde, kaşlarını çattığında veya gözlerini devirdiğinde iletişim kurulan konuyla ilgili duygu ve düşüncelerini karşı tarafa yansıtmaktadır. Ancak hatalı yüz ifadesi yanlış anlaşılmaya neden olabilmektedir.

Gülümseme genel anlamda karşı tarafta olumlu duygular ve mutluluk hissi uyandırmaktadır. Ancak iş hayatında beden diliözellikle bu konuda aşırıya kaçmamalıdır. Özellikle gülme ya da çok abartılı bir gülümseme, ciddi olmadığınız düşüncelerini uyandırabilmektedir. Bu nedenle gülümseme seviyesini doğru şekilde kontrol etmek de büyük önem arz etmektedir.

Olumsuz Beden Dili Öğeleri Nelerdir?

Olumlu izlenimler kadar olumsuz beden diliöğeleri de önem taşımaktadır. Hatalı duruş sergilemek, olumlu duygularda olsanız bile olumsuz düşüncelerde olduğunuzu yansıtabilir. İletişimde problemler de iş hayatında ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

Bu bakımdan özellikle kapalı vücut duruşu ve ilgisiz yüz ifadeleri, kişiler tarafından bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken önemli ayrıntılar arasındadır.

Kapalı Vücut Duruşu

Kapalı vücut duruşu, olumsuz beden diliöğelerinden biridir. Kişinin genel duruşunu kapsadığı için temel iletişim ifadelerinden bir tanesini meydana getirmektedir. Kapalı bir pozisyonda oturan bir kişi genel anlamda kollarını kavuşturmuş, bacaklarını çaprazlamış veya etkileşimde bulunduğu kişiden hafif bir açıyla konumlanmış şekilde durmaktadır.

Böyle oturmak karşı tarafta olumsuz izlenimler uyandıracağı için dikkatli olunmalıdır. Bunun tam tersi durum ise açık duruş olarak tanımlanmaktadır.

İlgisiz Yüz İfadeleri

Yüz ifadeleri her insan tarafından doğru şekilde kontrol edilmelidir. Aksi halde fark edilmeden karşı tarafta olumsuz izlenimler meydana getirebilmektedir.

Özellikle kaşlarını çatmak anlaşmazlığı, öfkeyi veya kafa karışıklığını işaret etmektedir. Bu durum iş toplantılarında özellikle dikkat edilmesi gereken detaylardan bir tanesidir. Büzülmüş dudaklar ise sıklıkla sıkıntı, hoşnutsuzluk veya mutsuzluğu göstermektedir.

Genişlemiş burun delikleri gerginlik ya da mevcut durumu onaylamama anlamına gelmektedir. Bunun yanı sıra kişinin bir konuda yargıda bulunduğunu belirtmektedir. Ayrıca çeneyi tutmak veya yüzü kaşımak gibi el ile yüze yapılan hareketler de endişe veya inançsızlık göstergesi olarak yorumlanabilir.

Bu Yazılar Da İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.