Hibrit Çalışma Modeli

Yazan Editör

Hem teknolojinin gelişmesi hem de bazı zorunluluklar zaman zaman şirketlerin çalışma sistemlerini geliştirmelerine neden olmaktadır. Bunun en yakın örneklerinden biri, 2020 yılında ilan edilen ve tüm dünyayı saran koronavirus pandemisi oldu. Pandemi dünyanın her yerinde çalışma hayatının yeni kurallarla yeniden şekillenmesine yol açtı. Hibrit çalışma modeli de, koronavirüsün iş dünyasına getirdikleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Peki hibrit çalışma modeli nasıl bir sistem öngörüyor? Bu sistemin avantajları ve dezavantajları nelerdir, yakından bakalım.

Hibrit Çalışma Ne Demek?

Çalışma modeli olarak “hibrit” kavramı, ofisten ve uzaktan çalışmayı bir araya getirir. Dolayısıyla, hibrit çalışma modeli uygulanan şirketlerde evden ve ofisten çalışacak ayrı ekipler oluşturulur. Bu ekiplerin ne zaman evden ne zaman ofisten çalışacakları planlanarak herkesin aynı anda evde ya ofiste olmasının önüne geçilir. Böylece her çalışan, çalışma günlerinin bir kısmında ofisten bir kısmında uzaktan çalışır. Diğer bir ifadeyle, hibrit çalışma modeli, çalışanlar için yarı zamanlı ofisten çalışma anlamına gelmektedir.

Şirketler, bu ekipleri belirlerken iş tanımını ve çalışanların rollerini göz önünde bulundururlar. Hangi çalışanın haftanın hangi günleri ofiste olmasının işlerin akışını kolaylaştıracağı, hangi çalışanın hangi ekipte yer almasının iş düzenini destekleyeceği gibi detaylar önem taşımaktadır. Tüm bunlar çok iyi planlanmış bir vardiya sistemine benzemektedir.

Hibrit Çalışma Sisteminin Faydaları

Karma, yani hibrit çalışma modelinde hem ofis hem uzaktan çalışma ayağı olması, sistemin avantajlarını da attırmaktadır. Hibrit çalışma sisteminde bulunan çalışanlar bir taraftan ekip bilinci kazanmakta, bir taraftan da ofis dışında kendilerini özgür hissetmektedirler. Ofisten bağımsız çalışma aynı zamanda çalışanların sorumluluk anlayışını da besler. Çalışanların uzaktan çalışma döneminde kendi alanlarını oluşturması, daha verimli olmalarında katkı sağlar. Hibrit çalışma modeli uygulanmasının avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çalışma modelinde hibrit yaklaşımlar uygulayan şirketler, çalışanlarının motivasyonunu önemsediğini göstererek şirket kültürünü iyileştirmeye katkı sağlar.
  • Uzaktan çalışma imkanı, çalışanların kendi konfor alanlarında çalışabilmelerine izin verir. Bu da çalışanların verimliliğini artırır. 
  • Çalışanlar işe geliş ve eve dönüş sürelerini daha verimli geçirme olanağına sahip olur. Bu ise büyük şehirler için trafikte saatler geçirme probleminin ortadan kalkması anlamını taşımaktadır. 
  • Hibrit çalışma modeli, enerji kaynaklarının daha az kullanılması, yemek, çay gibi çalışanlara sunulan hizmetlerden doğan şirket masraflarının azalmasına da imkan sağlar.
  • Hibrit model, aynı zamanda ofiste bulunan çalışan sayısını azalttığından ve dolayısıyla sosyal mesafenin korunmasına katkı sunduğundan, virüslerin yayılması ve hastalık riskini de düşürür. Bu ise çalışanların kaygı seviyesini azaltır.
  • Hibrit çalışma modeli, çalışanlarınıza nereden ve ne zaman çalışacakları konusunda daha fazla özgürlük alanı sunduğundan iş ve yaşam dengesinin iyileşmesine katkı sağlar. Çalışanlara sunulan esneklik ve daha fazla özgürlük alanı iş memnuniyetini ve işe uyumlarını artırır.

Hibrit Çalışma Modelinin Riskleri

Birçok avantaja sahip hibrit çalışma modeli iyi yönetilmesi gereken bazı riskler de barındırmaktadır. Bu risklerden bazıları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çalışanlar uzaktan çalışma için kendilerine uygun bir alana sahip değilse, konsantrasyon dağınıklığı yaşayabilirler. Bu ise çalışanların iş verimliliğini düşürebilir.
  • Şirketin üzerinde çalıştığı proje ya da süreç, uzaktan çalışmaya uygun olmayabilir. Üzerinde çalışılan bir proje için evden ve ofisten iki ayrı ekibin çalışması uygun değilse, projenin ya da iş sürecinin yönetilmesi zorlaşabilir.
  • Hibrit çalışmada aynı anda ofisten çalışanların sayısı tüm çalışanlara göre daha az olmasına ve çalışanlara sunulan yemek, yol gibi şirket giderleri azalmasına rağmen, çalışanlara ofis dışında çalışmalarını kesintisiz yürütmeleri için teknik destek gerekmektedir. Bu teknik desteğin sağlanması ise bazen maliyetlerin öngörülenden fazla artmasına neden olabilmektedir.
  • Hibrit çalışma, dönüşümlü olarak ofisten çalışmayı gerektirdiğinden, uzaktan çalışanlar açısından ekipten dışlanmışlık hissi doğurabilir. Dışlanmışlık hissi ise, uzaktan çalışanların kendilerini ekibin bir parçası gibi hissetmemeleri ve motivasyonlarının düşmesi riskini doğurabilir.
  • Hibrit çalışma modelinde, özellikle şirkete yeni başlayan çalışanların şirkete uyum ve sosyalleşme süresi artabilir. Bu da ekip çalışmalarında iş veriminin düşmesine yol açabilir.

Hibrit çalışma modeli uygulaması artık birçok sektörde kabul görmektedir. Ancak çalışma hayatının her aşamasında olduğu gibi, hibrit çalışma sisteminde de doğru bir planlama büyük önem taşır. Siz de İNKA İK ile insan kaynakları alanında firmanızın yaşadığı sorunlara çözüm bulabilir, süreç danışmanlığı desteği alabilirsiniz.

Bu Yazılar Da İlginizi Çekebilir

Yorum bırakın

* Bu formu kullanarak, verilerinizin bu web sitesi tarafından saklanmasını ve işlenmesini kabul etmiş olursunuz.